Köpa Metalldetektor detektorist

Sidan innehåller affiliatelänkar från Amazon

Köpa Metalldetektor

Att köpa metalldetektor är inte det lättaste, eftersom det finns en väldig massa att välja på. Det är lätt att gå vilse i djungeln av maskiner.

Men vi ska titta på en del saker som gör det lite lättare att välja, så att du kan komma igång med ditt skattsökande. En sak är att det har kommit en hel del kopior av kända märkes detektorer, så det är bäst att köpa från en känd leverantör och av känt märke. Köper man ett känt märke har man garanti och det finns reservdelar att köpa. Har man oturen att köpa en dålig piratdetektor kanske man helt tappar intresset för hobbyn och det vore synd.

metalldetektor-logos

Rätt utrustning är en viktig förutsättning för en lyckad sökningFörutom en kraftfull metalldetektor är också en bra Pinpointer att rekommendera. Med rätt utrustning och lite tur kan du bli en framgångsrik skattletare.

Valet när man ska köpa metalldetektor beror på användaren, när, var och hur du har tänkt använda den. Varje metalldetektor har sina fördelar och nackdelar. Det gäller att hitta en bra kompromiss som gör att maskinen passar dig perfekt.

Vilka funktioner behöver metallsökaren?

Billiga metalldetektorer har oftast bara ett fåtal funktioner, men de är fullt tillräckliga för de flesta användare. Den har en display som ger information om vad det är man hittat, detta visas med siffror, oftast 0-99. Många detektorer ger också en grafisk indikering av vad den tror ligger i marken. Djupet som fyndet ligger på är också något som dom flesta har, även om djupindikationen brukar vara lite si och så i sin exakthet.

Diskrimineringen och djupet ges också med ljud. Sedan brukar displayen visa vilket sökläge som är inställt samt batteri laddningen och känslighet. Det är ungefär allt som behövs för en lyckad sökning. Inbyggd pinpointer i detektorn är bra även om användningen är lite begränsad.

Köpa metalldetektor 2 display

En sak som kan verka förvirrande är, att det finns en hel del olika sökspolar med olika utseende. Men i grunden kan man säga att det finns två vanliga varianter, koncentrisk och dubbel D. Koncentrisk är den vanligaste och som är lite billigare än dubbel D.

Den största skillnaden mellan koncentrisk och dubbel D, förutom priset, är att en dubbel D spole är avsevärt bättre i mineraliserad mark, som t.ex. på saltvattenstränder. Dubbel D har också en lite annan sökyta som framgår av bilden nedan.

Sökspolar koncentrisk och dubbel d

När det gäller storleken på sökspolar så gäller att en större sökspole täcker mera mark och går djupare, men att man då får minskad känslighet för mindre föremål. Följaktligen så ger en mindre sökspole mer känslighet för mindre föremål och bättre separation mellan föremålen.

Hörlurar finns till dom flesta detektorer, men är inget man absolut behöver. Om man är i en störande och bullrig miljö kanske det kan vara befogat. Alla metallsökare har högtalare så att du kan höra indikationer och nivåer utan hörlurar. På mer avancerade metalldetektorer finns det flera nivåer av ljudindikationer så där kan det behövas hörlurar för att höra alla nyanser.

Några saker att tänka på när du ska köpa Metalldetektor

Vad har du i huvudsak tänkt leta efter? är det mynt, smycken, knappar, kedjor eller kanske Guld eller varför inte meteoriter?

Mynt, smycken och liknande, hittar dom flesta metallsökare ganska bra, även om det skiljer på en del saker som sökdjup, diskriminering och olika inställningar. Har du tänkt gå och prospektera efter Guld så behövs det lite speciella detektorer, men som jag skrev på Metalldetektor för Guld, så är det nog inte så många i norden som letar guld med detektor.Guld-nuggets

Var har du tänkt söka? på stranden, söt eller saltvatten, i mineraliserad mark eller kanske i vattnet?

Har du tänkt söka bara i inlandet, på stränder och åkrar, så duger en ”all-purpose” detektor bra. Men ska du använda den vid saltvattenstränder eller i mineraliserad mark så ställer det andra krav på sökaren, då behöver du kunna ställa ”groundbalance”. Ska du gå mycket i vattnet kanske du behöver en som är helt vattensäker. Dom flesta detektorer kan sänka ner sökspolen en bit i vattnet, men kolla för säkerhets skull ”info” om den som du tänker köpa.

Hur mycket får Metalldetektorn kosta?

I stort sett kan man säga att man får vad man betalar för, så länge man håller sej till kända märken. Det har dock dykt upp en hel del plagiat som ser ut som dom kända märkena men som inte alls håller måttet vad gäller kvalité eller funktion. Så när du köper en detektor gör det från en känd leverantör och betala för en riktig märkesdetektor så kommer du inte att bli besviken.

En bra hobbydetektor får man för 2-4 tusen kronor, som duger utmärkt för våra förhållanden. Det finns även billigare men då får man tumma lite på sina krav. Det finns givetvis mycket dyrare också med många specialfunktioner.

Hur mycket ska Metalldetektorn användas?

I Sverige har vi ganska begränsade möjligheter att bedriva metallsökning, både när det gäller tillstånd och när det kommer till årstider, så det är nog ingen risk att den blir utsliten i första taget, men åker du ofta till andra länder för metallsökning, där det råder andra förhållanden, så kanske du ska satsa på en dyrare detektor

Inställning och justering av Metallsökaren.

Dom allra enklaste metalldetektorerna har oftast baraon/off” medan dom riktigt avancerade har en hel hoper med inställningar. En bra hobby detektor brukar inte vara särskilt svår att lära sej. Det man använder mest är att ställa om diskrimineringen mellan olika metaller och ibland känslighet och groundbalans.

Här är ett antal Metalldetektorer som passar dom flesta plånböcker. En metalldetektor för nybörjare behöver inte vara alltför dyr, men ska fortfarande ge goda sökresultat.

Enheterna nedan erbjuder ett bra pris och prestanda-förhållande och är lämpliga som instegsdetektorer. Dom kommer alla från kända tillverkare och kommer inte att göra dig besviken.

may the force be with you!  😀 


 Teknetics Eurotec Pro

Teknetics_eurotek_proMan säger om Eurotec Pro att ”finns metall i marken, finner Teknetics EurotekPro det” en billig men mycket prisvärd detektor. Den har enligt flera tester, för hobbydetektorer, den bästa räckvidden när det gäller att hitta metall.

Den har en lite annorlunda inställning för diskriminering, vilket kräver lite testande av nivåerna för att hitta den bästa inställningen. Målindikeringen ges i 0-99 steg. Inställning av järnton och ljudvolym. Känsligheten kan ställas i 10 steg, Pinpointer, m.m. Finns med 8″ eller 11″ sökspole. Läs mer.


Garrett Ace 200i

Garrett ACE 200i köpa metalldetektor

En lättanvänd, bra metalldetektor som man snabbt kommer igång med. Av många ansedd, som den perfekta instegs detektorn och att den är oslagbar i sin prisklass. Med sin låga vikt passar den hela familjen. Bra sökdjup och hög känslighet även för dom minsta objekten.

Garrett Ace 200i är en vidareutveckling från 150:an med uppgraderat Target Id och Mode/Diskriminering. Har en skala på 0-99 på Target Id. Nytt pulsbreddsmodulationsljud med skarpare och mera responsivt ljud. Tre söklägen och känsligheten kan ställas i fyra steg. Sökspolen kan sänkas ner i vatten. Läs mer.


Bounty Hunter Quick Draw Pro

Bounty Hunter Quick Draw Pro-köpa metalldetektor

En bra detektor med utmärkt djupräckvidd, är enkelt att hantera och använda. En elliptisk 10-tums koncentrisk spole och stor LCD-skärm som använder både numeriska och grafisk målidentifiering. Tre-tons audio ID med olika mål ger olika toner. Mål ID är 0-99, du kan identifiera målet innan du sätter spaden i jorden. Grafisk djupindikator, Pinpointer. Läs mer.


Fisher F22

Fisher-f22-detektorist-se

En av de bästa instegsdetektorerna på marknaden, det här är Storebror till den berömda Fisher F2. Fisher F22 har flera nya funktioner som normalt inte finns på instegsdetektorer. F22 har en helt ny spole, en så kallad triangulerad elliptisk koncentrisk spole. Spolen är smalare och lättare att söka med där det finns mycket skrot i marken eller där det är trånga utrymmen. Sökspolen är också vattentät. F22 är väderbeständig, så det gör inget om det blir regn när man är ute. 4 söklägen Smycken, Mynt, Artefakter och egen inställning. Målindikering 0-99, Känsligheten kan ställas i 10 steg. Arbetsfrekvensen är 7,69 kHz. Läs mer.


Garrett ACE 300i

Garrett-Ace300i-Köpa-metalldetektor

Garrett ACE 300i har det mesta helt nytt under huven. Ny 18×25 cm Sökspole som täcker mera yta och djup än tidigare modeller. Högre frekvens 8kHz har förbättrat känsligheten och sökdjupet.

Ökad separering för järn. Justerbar frekvens för att eliminera störningar från omgivning eller från markkonduktivitet. Känsligheten kan ställas i 8 lägen. Den har 5 Söklägen . Inbyggd pinpointer som snabbt hjälper dig hitta målet. Mm.mm. Läs mer.


Minelab-GO-FIND

Minelab-GO-FIND-Köpa-metalldetektorDetta är en helt ny, unik serie, av prisvärda metalldetektorer från Minelab. Gjord för maximalt enkel användning. Bara att fälla upp och starta, så är man igång med detekteringen. Den är kompakt, lätt att använda och det behövs ingen montering. Ihop fälld är den endast 56 cm lång. Den är lätt, 20% lättare än liknande detektorer. Den har stor display och helautomatisk ”groundbalans”. Sökspolen är vattentät. Har ikoner och dioder som indikerar målet så kallad ”Treasure View”. Finns i modellerna 20, 40, 60. På Go-Find 60 kan du använda en smartphone-app för att styra din detektor och registrera dina fynd. En kul, ny modell. Läs mer.