Metalldetektor under vattnet

Att använda metalldetektor under vattnet och även under dykning, har de senaste åren blivit både enklare och billigare. Det har kommit flera modeller till överkomligt pris. Det finns både vanliga metalldetektorer som fungerar under vattnet och sådana som är speciellt framtagna för att användas i vattnet. Dom flesta vanliga metallsökare har en sökspole som är nersänkbar i vattnet.

Vattentät sökspole

Man får kolla i instruktionen hur långt nedsänkningen sträcker sig. Det vanliga är att man kan sänka ner hela sökspolen och en bit upp på stången som håller sökspolen. Den känsliga delen är elektronik lådan, den är känslig för vatten och om man detekterar ute i regn är det rekommenderat att man använder ett skydd avsett för just den detektorn. Detta gäller givetvis om man har en vanlig metallsökare som inte är avsedd för undervattens bruk. Till sidan Köpa Metalldetektor.

Pinpointer under vattnet

Många av de pinpointer som man kan köpa idag är vattensäkra till ett visst djup. Om man har tänkt sig att snorkla lite på semestern och bättra på reskassan så är det absolut ett bra alternativ med en pinpointer. Ta chansen att kolla vid den stora stenen som du såg vid badplatsen sist 😉 .

 

xpointer-pro-pinpointer-under-vattnetDeteknix X Pointer Pro är en pinpointer som är perfekt för att snorkla och dyka med på semestern. Den är vattentät till 60 meter så du har god marginal. Uppladdningsbart batteri så du slipper batteribyten. Enkel 2 knappars kontroll. 360° detektion. Indikerar med ljud och vibration. Är också mycket bra som vanlig pinpointer. Bärhölster och säkerhetslina ingår i priset.

 

En populär modell är Garrett Pro Pointer AT, som är vattentät till 3 meter. Bullseye TRX pinpointer är en annan också den klarar tre meter. Det finns flera modeller, även sådana som klarar större djup.

Här är min sida om att Köpa Pinpointer. Där finns fler pointers som kan användas i vattnet.

Metallsökning under vattnet Droppe

Metalldetektor för dykning

Det finns också ett antal detektorer som är avsedda att användas som metalldetektor under vattnet, en sådan är, Vibra Tector 730. Indikerar med vibration och ljus och är vattentät till 30 meter. Det borde räcka för dom flesta. Tar man den med på bad semestern kanske den betalar sej snabbt, den kanske rent av betalar hela resan.

 

DETEKNIX-SCUBA-TECTORDetenix Scuba Tector En undervattens detektor vattentät till 60 meter. Uppladdningsbart batteri. Arbetar med 95 KHz – Puls induktion. Ljud och vibration. Enkel inställning och användning. Fungerar lika bra på land. Mer Info.

 

 

En annan modell som är lite dyrare och används av både hobbydetektorister och proffs är SECON UWM 20. Det är en handhållen metalldetektor med Pulsinduktion, som har en större sökyta och klarar både söt och saltvatten bra. Sökdjup ner till 60 meter

I dom högre prisklasserna finns det sedan många olika fullstora modeller. En som inte är allt för dyr är Treasure Cove TC-7010. Har ett användnings djup på ner till 10 meter, vilket kanske är i minsta laget för dykare. Den borde fungera fint för fridykning och snorkling, då man inte kommer ner på så stora djup. Eller om man vill gå i midjedjupt vatten.

 

MAKRO KRUZER metalldetektor under vattnetMacro Multi-Kruzer är den senaste modellen från Macro Metaldetectors. Med denna detektor täcker du in alla områden som du vill söka på.  Från vanlig land sökning till strand, söt och salt vatten, och ner till 5 meters djup i vattnet. 100 % vattentät ner till 5 meters djup. En multifrekvens detektor som arbetar med tre olika frekvenser 5 kHz, 14 KHz och 19 KHz vilket gör att detektorn är optimerad för alla typer av sökningar. Når ett sökdjup som matchar och överträffar betydligt dyrare metalldetektorer. Online firmware håller detektorn ständigt uppdaterad med den nyaste programvaran. Målidentifiering i 99 steg. Uppladdningsbart batteri med en drift tid på 18-20 timmar. Extremt snabb signal hastighet, Recovery speed, som gör att den kan separera mål som ligger tätt i marken. 6 st förinställda sök modes. Paket med pinpointer, hörlurar mm. Mer Info här.

 

Quest-pro-

 

En annan detektor som passar för sökning i vattnet är Quest Pro metalldetektor. Den är vatten tät till 5 meter och passar lika bra i vattnet som på land. Quest Pro fungerar både i saltvatten och i sötvatten med samma fina resultat. Också denna detektor arbetar med flera frekvenser för att täcka in alla sökbehov. Metalldetektorn kan sammankopplas med en app till en smartphone för att registrera fynd och position. Uppladdningsbart batteri med en arbetstid på 25-30 timmar. Komplett och funktionsrik detektor som trots alla finesser är enkel att arbeta med. Levereras med trådlösa hörlurar och 2 sökspolar. Det här paketet täcker in alla dina behov både på land och i vattnet. Mer Info om Quest Pro.

 

 

Garrett Sea Hunter MK-II är en undervattens detektor från storföretaget Garrett. En undervattens metallsökare som är garanterad till 60 meters djup och har alla finesser som man kan önska sig. 

I samma prisklass finns Fisher 1280X-8 Underwater. En metalldetektor som rekommenderas till allt från strand och grunt vatten till dykning. Klarar drygt 70 meter so det borde räck för de flesta behov.

 

Dom flesta större tillverkare har detektorer avsedda för undervattensbruk. Om du vet med dig att du kommer att använda metalldetektor både på land och under vattnet så kan det vara en god ide att titta på en som klarar båda uppgifterna.

Metalldetektor under vattnet splash

Metallsökning i vattnet – tips

För att kunna hitta någonting intressant under vattnet bör man vara på ett ställe som frekventeras av mycket folk. Det mest självklara är givetvis badstränder. Det finns dock andra platser som kan vara av intresse t.ex. under gamla broar eller vid stränder där det har funnits hus eller kvarnar, smedjor, bryggor eller liknande. Det vanligaste är dock badstränder.

Man behöver inte dyka speciellt djupt för att göra fynd. Redan på ett par meters djup är det svårt att hitta något som man har tappat när man badar, en ring eller ett halsband, om man inte kan dyka med cyklop på rätt ställe. Det är när man står på botten och spelar boll t.ex. som många tappar saker.

Om det bara är sand kan man ofta gräva med bara handen, fläkta undan sanden. Om det är lite lerigt på botten så kan det vara bra att ha någonting att gräva med.

Komihåg att ta med någonting att ta sakerna i, en finmaskig nätpåse kan vara bra.

När man dyker ner under vattnet kan man observera var det samlas sjögräs och andra kringflytande saker. Strömmar och rörelse i vattnet för sakerna till vissa platser. Till dessa platser kan man räkna med att även dom tappade sakerna har spolats innan dom har sjunkit ner i botten.

Andra bra ställen är runt stenar och i gropar som finns på botten. Även dit förs saker av vattenrörelser.

Om du går i strandkanten med sökspolen nedsänkt under vattnet så kan det vara bra att märka ut ovansidan med en tejp i skarp färg så att du ser var exakt var den befinner sig. Det gör det lättare att pinpointa och gräva om vattnet blir grumligt.

 

 

Posted in blog, Uncategorized, Utrustning
Taggar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 × tre =

Arkiv