Hitta guld i bäckar

Att leta guld i bäckar och åar i Sverige och Norden är en kul och spännande hobby som kan resultera i ett och annat guldkorn. Dom flesta kanske tror att det är en myt att det finns guld i små vattendrag i Sverige men det är ingen myt utan det finns guld där.

Det finns Guld i hela Sverige

Förekomster av guld i marken finns i nästan hela landet. Det kanske inte är några stora mängder, men det finns där. Det är bra att börja med att titta på en berggrundskarta för att hitta rätt förutsättningar för guldet. Olika berggrund för med sig olika mängd guld.

Svenska Guld Kartan

Annars är det enklaste att gå direkt till den svenska guld kartan. Där kan du få ett litet hum om var man har hittat större och mindre mängder med guld. Kartan visar var man har letat och hittat guld. Det betyder inte att det inte kan finnas guld på andra ställen.

Detektorist-divider

Leta Guld hemma

Mindre mängder med guld finns helt säkert på många andra ställen än vad kartan visar. Det finns ingen anledning att misströsta, börja leta i din hemtrakt. I närmaste bäck eller å.

Hitta-guld-i-Bäckar

Hitta Guld i bäckar och åar

Börja med att leta reda på ett vattendrag som lutar en del, gärna efter en bergssida. Du kan börja och leta längst ner där vattnet planar ut och strömmen inte är så stark. Man kan behöva gräva sig ner en bit eftersom guldet är så tungt att det kommer att sjunka ner tills det tar stopp mot något.

Guld i vattnet samlas där vattenströmmen ändras och avtar. Om guldet hamnar i spricka i stenen är det troligt att det inte kommer att flyttas därifrån av vattenkraften. Gräv till exempel under en sten eller där det finns sprickor i berggrunden.

Detektorist-divider

Svartsand och Guld i bäckar

Om du hittar svartsand är du på rätt väg. Svartsanden är nämligen tyngre än vanlig sand och sten och sjunker och stannar precis som guldet gör. Det behöver inte finnas guld där det finns svartsand men det är en bra indikation på att du har kommit på ett bra ställe.

Om du har grävt ett tag och vaskat ett antal pannor och inte har hittat vare sig svartsand eller guld så flyttar du dig en liten bit och provar igen. Här finns en sida om att hitta guld i Sverige

Detektorist-divider

Utrustning för Guldletning

När man letar efter guld så här så behöver man lite enkel utrustning. En vaskpanna som man kan köpa lite varstans. Det behöver inte vara någon särskilt avancerad panna utan det går bra med den enklaste möjliga.

En spade givetvis att gräva med måste man ha. När man skyfflar upp grus i pannan så kan det vara bra att kunna separera det grövre gruset från den finare sanden. Det kan man göra med någon form av såll, en classifier eller ett durkslag med lite större hål funkar bra. Lägg sållet över pannan när du öser grus i den så slipper du plocka ur alla stora stenar förhand.

Detektorist-divider

Ta med en lupp eller ett förstoringsglas också så du kan undersöka vad det är som du har hittat. Några små burkar med lock är också bra att ha ifall du vill ta hem lite grus för att finvaska hemma. Men kom ihåg vilken burk som kommer från vilket ställe ifall du hittar guld i den och vill komma tillbaka till samma ställe.

Oavsett om du hittar nåt guld eller inte kommer du att få en kul stund och en härlig naturupplevelse. Om du hittar stora mängder guld är du välkommen att höra av dig och berätta var 😀 .   Lycka till!

Mer GULDTIPS på Hitta GULD i SVERIGE

Metalldetektor under vattnet splash
Posted in blog, Uncategorized
Taggar
5 comments on “
 1. Jacqueline juran skriver:

  Hej jag Kommer ifrån Österrike , och har ett par frågor .
  Vad händer om man letar med detektorn i Sverige och polisen kommer ?
  Jag som utlänning vad kan hända ?
  Skulle vara jätte glad för svar .
  Jacqueline

  • Horsta skriver:

   I sverige måste man ansöka om tillstånd per plats (e. en strand) där man vill metallsöka. Ansökan kostar 800SKR per yta och oavsett ifall man får tillatånd att söka på platsen eller inte. Kommer polis så är det förmodligen böter, men jag är osäker. Lagen är ny och vet inte ifall någon har åkt fast ännu.

 2. Jan-Eric skriver:

  Ansökningsavgift
  ”Länsstyrelsen tar en avgift för ansökningar om tillstånd att använda metallsökare. Avgiften är 700 kronor för varje geografiskt avgränsat område som din ansökan gäller, oavsett om tillståndet beviljas eller inte”.

 3. arvid skriver:

  behöver man ha tillstånd av länstyrelsen när man vaskar guld i åar och bäckar ?

  • Jan-Eric skriver:

   Hej Arvid. Nej man behöver inte tillstånd från Länsstyrelsen om man använder handverktyg, vaskpanna,och det är av hobby karaktär. Sveriges Geologiska undersökningar skriver ”I normalfallet krävs det inte tillstånd enligt minerallagen för småskalig guldvaskning av hobbykaraktär”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

femton + 13 =