Naturligt guld

2 st guldvaskare Naturligt guld

Hur ser naturligt guld ut?

Alla vet eller tror sig veta hur guld ser ut. Men naturligt guld som du finner när du vaskar guld ser lite annorlunda ut än det som du känner igen från smycken och mynt.

Det finns också en del mineraler som lätt misstas för guld. Om du vill vaska guld är det bra att kunna skilja på riktigt guld och “fools gold”.

Guldgruvor

Gruva naturligt guld

Det mesta guld som tas fram idag kommer från olika guldgruvor. Guldet från malmkropparna i gruvorna, har för det mesta så små mängder guld per ton malm att det kan vara svårt att med blotta ögat urskilja guldet. Det beror helt på mängden guld/ton malm. 

Så att avgöra hur mycket, om något, guld en sten innehåller kan vara svårt. Dom flesta guldförande malmerna har inte guld på ytan som glänser och glimmar.

3 Bra Böcker Om Guld

Är det Guld jag har hittat?

Vi hittar då och då stenar som glänser som guld och den första tanken är att nu har jag gjort ett riktigt fynd. Men dom flesta av dom glänsande stenarna som du hittar är inte guld, tyvärr. Det finns gott om stenar som glänser, så det är kanske inte så konstigt att det blir fel ibland. Även en erfaren guldgrävare tar miste.

Ibland kan man hitta rent guld på och i kvarts, då kan det vara lättare att se guldet eftersom det syns bättre mot den ljusa kvartsen. Det är inte alltför vanligt och sådana bitar är mycket populära hos samlare.

Guld vid guldvaskning 

Guldnuggets som du kan finna i vattendrag när du vaskar, har oftast en speciell form. Guldet är ju mjukt och det formas och slipas till, på sin färd i vattnet. 

Så man bruka säga att ett guldnugget brukar få samma form som ett tuggat tuggummi. Om du hittar ett korn som är stort nog för att studera i lupp, kommer du att se att det har fått runda former efter åratal av tumlande i vattnet

Guld i naturen & alluvialt guld

Ibland kan man hitta flagor av guld som inte har den rundade formen. Detta såkallade, alluvialt guld, har inte färdats lika långt i vattnet. Det har helt enkelt inte hunnit slipas till. Det kan betyda att det finns en huvudåder med guld inte långt därifrån. Då kan det vara läge att söka vidare uppströms.

Dom mineraler som för det mesta misstas för guld är Pyrit, glimmer och kiseldioxid. Dom kan uppvisa en förförisk likhet med guldets glänsande guldgula glans. I synnerhet om dom tas upp i solljuset från vattnet. 

Skilja guld från Kattguld

Färgen på naturligt guld är lika i alla ljus och är inte beroende av solljus för sin färg. Andra mineraler har inte samma guldglans om du inte håller dom i solljuset. Så att skugga vaskpannan när du har hittat ett intressant korn kan vara en bra ide. Då kan du se om kornet fortfarande har guldglans. Om det slocknar när du skuggar panna är det med största sannolikhet inte guld.

Studera hur kornen rör sig i pannan. Guldet är så mycket tyngre att det kommer att sjunka ner snabbare än andra mineraler. Lättare mineraler kommer att virvla omkring på ett helt annat sätt. Pyrit har en liknande färg som guld speciellt när det ligger i vaskpannan. Men pyritens färg är mera åt mässing än guld. Kanske svårt att se om du inte har nåt att jämföra med.

Känna igen naturligt guld

Pyrit smulas sönder om du trycker på det med tex en knivspets, medans guldet med sin mjukhet kommer att plattas ut. Guldets hårdhet är 2,5 – 3 på en 10 gradig skala. Kan du ta ett korn och dra det mot porslin så kommer guld att ge ett guldgult streck. Pyrit däremot ger ett mörkt, nästan mörkgrönt streck.

Det finns ett ordspråk bland guldvaskare som säger att “när du har guld i vaskpannan kommer du att känna igen det”.

Hur du kan hitta guld i Sverige

Här finns Utrustning för att leta guld

Handbok för mineraljägare