Metalldetektor Guld

Metalldetektor för Guld

Metalldetektor för Guld 

Kan man köpa en metalldetektor och hitta guld med den? är en fråga som många ställer och ja! det kan man. Det är dock olika vad man menar med att ”hitta guld”.

Att hitta naturligt finguld med metalldetektor, sådant som finns i bäckar och åar (jo! det finns guld där, jag har själv vaskat fram en del) kan vara, om inte omöjligt, så åtminstone mycket svårt.

Metalldetektor för guld Guldnugget

Hitta guld med metallsökare i Sverige

På våra breddgrader är det mycket ovanligt att man hittar guld, annat än i mycket små korn, korn som är så små att till och med en metalldetektor för guld som är speciellt dedikerad för att hitta guld har svårt att hitta dom. Massan på naturligt guld är helt enkelt för låg, man räknar med att det behövs en yta på minst 3 mm för att det ska kunna upptäckas med en detektor och då får det bara vara någon centimeter under marken.

Små Nuggets

Om guldet låg utplattat med platta sidan mot marken skulle man kunna hitta det trots låg massa, men sådant guld hittar man inte i Sverige. Guldet i Sverige är ju inte heller särskilt rikligt förekommande, så det är nog en riktig utmaning om man ska försöka sej på att hitta guld med en detektor i Sverige.

Metalldetektor för Guld

Rent teoretiskt fungerar det med en metalldetektor för guld, men ett annat problem är att rent guld ofta hittas i mineraliserad mark, vilket gör det svårt att få riktiga signaler. Det är samma problem som vid detektering på saltvatten stränder, man kan få falska eller felaktiga signaler, på grund av saltets konduktivitet.

Gulddetektorer

Det finns flera företag som har utvecklat metalldetektorer, (Gulddetektor) speciellt optimerade för att hitta guld. Både vanliga VLF detektorer och så kallade PI= pulsinduktion detektorer. PI detektorer arbetar med en lägre frekvens och är special byggda för att hitta mindre föremål på större djup men har sämre diskriminering, och är dyra.

Metalldetektor hittar allt

Märk väl, finns inget sådant som en metalldetektor för guld som finner enbart guld och inga andra typer av metall, men det finns system som kan skilja järn och skräp från guld i de flesta fall, och tekniken fortsätter ständigt att förbättras.

Jag vet inte om det funkar särskilt bra någonstans i Europa, men i USA, Australien, Sydamerika och i Afrika vet jag att man med framgång använder detektorer för att hitta guld, men där hittar man också nuggets av en annan kaliber än i Norden. Vill man hitta naturligt guld i Sverige får man nog ta fram vaskpannan och spaden.

5 Tips för att hitta guld med metalldetektor

Att hitta bearbetat guld ringar, kedjor, hängen och så vidare är en annan sak än att leta efter naturligt förekommande guld, alla metalldetektorer kan hitta sådana guld föremål om förutsättningarna är dom rätta.Hitta lämplig Metalldetektor här.

  • Leta på sådana ställen där det är naturligt att människor bär guld, annars spelar det ingen roll hur mycket du söker och gräver, du kommer inte att hitta Guld. 
  • Leta där det har varit olika aktiviteter och där människor är i rörelse.
  • Använd låg diskriminering eftersom det är svårt för detektorn att skilja guld från många andra metaller. Bly och Aluminium är t.ex. Metaller som är svåra att skilja från guld.
  • Ett bra ställe att leta guld på är stränder. Om man letar på torra sandstränder fungerar det flesta metalldetektorer bra. Om målet är att leta på lite fuktiga saltvattenstränder så ställer det lite högre krav på detektorn, så att man, bland annat kan ställa in den för en högre mineralisering (ground balance).
  • Att leta en bit ut i vattnet är ett bra eftersom det är lätt att tappa en ring eller en kedja när man badar, det kräver givet vis att man har en metalldetektor som tål att åtminstone sänka ner sökspolen en bit i vattnet.