Bygga Metalldetektor

Bygga en Metalldetektor

Om du överväger att bygga metalldetektor så brukar det vara av två anledningar. Endera att du helt enkelt är intresserad av teknik och att du bygger för att du vill prova om du kan få det att fungera . Den andra anledningen brukar vara att du vill få en billigare metalldetektor än den du kan köpa. Att bygga en detektor som fungerar är inte särskilt svårt. Läs mer på Hur fungerar en Metalldetektor.

Byggsatser på Internet

Verktyg

Har du pysslat lite med teknik i allmänhet så brukar det inte vara så svårt att bygga en egen metalldetektor. Det finns en uppsjö av ritningar och beskrivningar på Internet som du kan följa för att få till en fungerande metall detektor. De enklaste modellerna kan bara ge utslag när dom kommer nära metall, utan att indikera vilken slags metall eller hur långt bort den är.

En gul blixt från Bygga Metalldetektor

Metalldetektor i Byggsats

Det finns också kompletta byggsatser för att bygga metalldetektorer, både sådana som är avsedda att lära ut teknik och elektronik och sådana som är avsedda att fungera för särskilda förhållanden. Jag har byggt en del elektronik i mina dar och även en enkel metalldetektor.

search-coil-spolslingor

Principen är dock samma i alla detektorer, man har en sändande, strömsatt spole (elektromagnet) och en mottagande spole. När fältet däremellan påverkas så får man en förändring i spänningsfältet. En riktigt enkel detektor kan byggas med bara en spole.

Kontroll och Djup

Det som skiljer en egen byggd detektor och en köpt detektor kan man säga är, hur den detekterar. Att få ett eget bygge att reagera när det kommer nära metall är lätt, men att få den att reagera olika, på olika metaller, är avancerat. Likaså att få detektorn att uppskatta hur djupt målet ligger.

Det hänger alltså på själva utförandet och mjukvaran. Det är oftast i kontrollenheten som den stora skillnaden ligger mellan olika detektorer. I dag har man visserligen utvecklat olika spolar för olika ändamål, men det är mjukvaran och kontrollenheten som gör den stora skillnaden.

Händer med mobiltelefoner i Bygga Metalldetektor

Metalldetektor i Appar

Ett relativt nytt område när det gäller metalldetektorer är appar på smartphones. Det finns ett antal olika appar som ska kunna användas som detektorer, både till iphone och Android. Dom fungerar så att dom mäter ändringen i magnetfältet när telefonen är nära ett metallföremål. Jag har provat några stycken appar så jag vet att dom kan känna av ett metallföremål i närheten. Det  finns många som är gratis så det är väl bara att prova sig fram vilken som fungerar bäst.

Spik och rördetektor

Bygga Metalldetektor exploderande chip

Att bygga en metalldetektor från grunden ger kunskap och är kul, men att använda den för hobby detektering på fältet tror jag fungerar mindre bra. Däremot kan du nog få till en fungerande detektor som duger att leta spik eller rör i väggen med om du ska renovera.

Om du är sugen på att prova på metalldetektering så finns det metallsökare att köpa i alla prisklasser, så det behöver inte bli dyrt. Du kan börja med att läsa på min sida om att köpa metalldetektor. Eller till sidan om Utrustning

Här är några byggsatser som finns att köpa för att komma igång med ditt metalldetektor byggande.

Här är några sidor med instruktioner om att bygga din egen metalldetektor.

http://www.instructables.com/id/Simple-metal-detector/

https://www.allaboutcircuits.com/projects/metal-detector-with-arduino/

http://www.instructables.com/id/HomeMade-Metal-Detector/

https://www.wikihow.com/Build-a-Metal-Detector

https://www.geotech1.com/pages/metdet/projects/kreiger/kreiger300.pdf

Lycka till med byggandet!