Gulddetektor

Du-Behöver-en-GULDDETEKTOR! gulddetektor

Gulddetektor

Innehåller affiliatelänkar från Amazon & Zeeju

För att kunna hitta guld, naturligt finguld, med metalldetektor måste du ha en Gulddetektor som klarar dom speciella krav som ett sådant sökande ställer. Här kommer en guide till vad du behöver för att hitta guld med metallsökare.

För dom flesta som börjar med metalldetektering, men också erfarna  detektorister så är drömmen att hitta GULD. Det må vara en liten guld nugget, en guldring eller ett guldmynt. Det är själva guldet som besitter den magiska , förtrollande dragningskraften. Trots att guldet har ett begränsat användningsområde, så är det den naturliga höjdpunkten när man hittar guld.

Guldfynd med metalldetektor

Har man hållit på med detektering ett tag så är det vanligt att man har hittat flera små guldföremål tex ringar, örhängen, halskedjor mm. Dessa är vanligen från modern tid. Ovanligare på våra breddgrader är att hitta guldmynt, även om det också förekommer. Om man sedan tänker sig att ge sig av ut i naturen, kanske till en bäck eller en å, för att leta naturligt guld, då ställs det lite andra krav på metalldetektorn. Det går att leta med en vanlig allround detektor, men möjligheten att hitta något är små. Det är här gulddetektorerna kommer in.

 


MAKRO RACER GOLD PRO 

Makro-gold-racer Gulddetektor

En av dom mest mångsidiga gulddetektorer som har tillverkats för avancerad guld prospektering. Makro Racer Gold Pro har förmåga att hitta dom minsta guld nuggets.Har en sökfrekvens på 56 Khz vilket gör att den får en enastående förmåga att detektera minsta guldkorn. Detta samtidigt som den stänger ute störningar, “hot rocks” och fel signaler från mineraliserad mark. Har avancerade funktioner som “iSAT” Självjusterande tröskelvärden och “iMASK” för maskering av falska signaler. Den lilla vattentäta sökspolen gör den idealiskt för sökning på botten av bäckar och åar.


Vad skiljer en gulddetektor från en vanlig metalldetektor?

Alla metalldetektorer, åtminstone av normal klass, kan hitta Guld. Problemet är när man ska hitta de små kort som finns på dom flesta ställen, som i tex Sverige. Det är svårt men inte omöjligt om man har rätt utrustning. Detektorn måste ha hög känslighet för att kunna hitta dom oftast mycket små kornen.

Detektorn måste kunna göra en mycket bra mark balansering, manuell eller automatisk. Detta för att kunna skilja mella falska och riktiga signaler i mineraliserad mark. Man använder ofta speciella sökhuvuden som är mindre och därigenom mer precisa när man söker efter små nuggets. En liten sökspole som är vattentät är också lättare att söka med runt stenar på botten av tex en bäck.

PI – Puls Induktion perfekt för Guld

Ett annat populärt val när man ska söka efter guld är att välja en  PI detektor. Det är en detektor som använder en speciell teknik, sk Puls Induktion. PI tekniken är ofta förekommande i detektorer som är byggda just för guldjakt. Dom fungerar bättre i mineraliserad mark, och i saltvatten och ger större sökdjup. Nackdelarna med PI detektor är att dom drar mycke batteri, hög känslighet mot alla järn spår i marken och dom är i allmänhet dyrare än en vanlig metalldetektor. Metallsökarna på denna sida fungerar inte bara som gulddetektorer utan är lika bra för vanlig metallsökning.


NOKTA FORS GOLD

Nokta Fors gold Gulddetektor

Nokta Fors Gold bygger på den berömda FORS-plattformen och erbjuder avancerade möjligheter till guldprospektering. FORS Gulddetektor med alla nya avancerade funktioner och design är en djupsökande gulddetektor. Den är utvecklad baserat på guldprospekterares behov över hela världen. FORS Gold är extremt känslig för de minsta guld nuggets. Den har avancerade inställningar som minimerar effekterna av mycket mineraliserade jordar och “hot stones” som ofta uppträder i guldfält.


Varför måste man ha en speciell gulddetektor?

I Sverige och norden är guldkornen i bästa fall millimeter stora och har mycket låg massa. Det gör det svårt att hitta med detektor. Som jag skrev på sidan Metalldetektor för guld så måste guldet ha en viss massa och yta för att kunna upptäckas av en metallsökare. Det gäller förövrigt för alla metaller som ska hittas med detektor. I många länder kan man hitta riktigt fina guld nuggets som lätt hittas av en detektor. En annan komplikation när det gäller guld och metallsökare är marken där man hittar guld.

Heta stenar

Marken på guldförande ställen brukar nästa uteslutande vara starkt mineraliserad och därigenom behövs extra kapacitet av detektorn. Det finns också sk “Hot rocks” heta stenar, på ställen där man räknar med att det finns guld. Hot rocks är stenar som innehåller mineraler, oftast järnoxider, som ger utslag på detektorn och som orsakar många falska signaler. En metallsökare som är kalibrerad för guldjakt kan hantera dessa stenar och markförhållanden, bättre än en vanlig metalldetektor.

 På sidan Köpa metalldetektor har jag flera tips om vad man kan tänka på när man vill köpa en metallsökare.


Fisher Gold Bug 

gulddetektor

Denna metalldetektor är utrustad med V-Break TM och använder sin dator assisterade “markgrab” för att hitta även de minsta guld nuggets i mark som innehåller några av de högsta koncentrationerna av mineraler. Det är en av de mest mångsidiga detektorerna på marknaden och extremt känslig. det här en detektor som är enkel nog för en nybörjare men med tillräckligt med funktioner och känslighet för den mer erfarna skattjägaren.


Garrett AT Gold

Garrett AT Gold Metallsökare

Garrett AT Gold är konstruerad och tillverkad med guld i åtanke. Med en 18 KHz-frekvens som är perfekt för att upptäcka guld på imponerande djup är Garrett AT Gold den ultimata maskinen för metalldetektering efter guld. Detektorn är utrustad med en 5 ”x 8” DD Proformance Garrett-sökspole som standard och användare kan justera ljudgränsljudet för att höra och lokalisera mål enklare. Vattentät ner till 10 meters djup.

MINELAB GOLD MONSTER 1000

MINELAB GOLD MONSTER 1000

Gold Monster 1000 är en traditionell VLF-detektor med en VLF-frekvens på 45 kHz. Monster 1000 är en detektor för små guldnuggets samt djupare guld. En detektor med snabb start och helautomatisk drift. Automatisk och manuell känslighet.

GOLD MONSTER 1000 har också förbättrat järn / icke-järn diskriminering och klarar bättre mineraliserad mark, vilket gör den till ett perfekt val för att maximera chansen att hitta guld.