Gulddetektor

Du-Behöver-en-GULDDETEKTOR! gulddetektor

Metalldetektor för Guld – Gulddetektor

Innehåller affiliatelänkar från Amazon & Zeejuu

För att kunna hitta guld, naturligt finguld, med metalldetektor måste du ha en Gulddetektor som klarar dom speciella krav som ett sådant sökande ställer. Här kommer en Guide till vad du behöver för att hitta Guld med Metalldetektor.

För dom flesta som börjar med metalldetektering, men också erfarna  detektorister så är drömmen att hitta GULD. Det må vara en liten guld nugget, en guldring eller ett guldmynt. Det är själva guldet som besitter den magiska , förtrollande dragningskraften. Trots att guldet har ett begränsat användningsområde, så är det den naturliga höjdpunkten på skattjakten när man hittar guld.

Guldfynd med metalldetektor

Har man hållit på med detektering ett tag så är det inte ovanligt att man har hittat flera små guldföremål tex ringar, örhängen, halskedjor mm. Dom är vanligen från modern tid. Ovanligare på våra breddgrader är att hitta guldmynt, även om det också förekommer. 

Om du tänker ge dig av ut i naturen, kanske till en bäck eller en å som du har spanat in och som ser lovande ut, för att leta naturligt guld, då ställs det lite andra krav på metalldetektorn. Det går att leta med en vanlig allround detektor, men möjligheten att hitta något är mindre. Det är här gulddetektorer kommer in.Vad skiljer en gulddetektor från en vanlig metalldetektor?

Alla metalldetektorer, åtminstone av normal klass, kan hitta Guld. Men det finns två problem med vanliga metalldetektorer när det gäller Guld jakt. 

✳️ För det första: är det väldigt små korn som finns på dom flesta ställen, i tex Sverige och norden. Dom är svåra att hitta men inte omöjliga om du har rätt sorts utrustning. Detektorn måste ha hög känslighet för att kunna hitta dom, för det mesta, mycket små kornen.

✳️ För det andra: måste Metalldetektorn kunna göra en mycket bra mark balansering, manuell eller automatisk. Det för att kunna skilja mella falska och riktiga signaler i mineraliserad mark. Där det finns Guld är marken oftast ganska mineraliserad.

Man använder vanligt vis speciella sökhuvuden som är mindre och därigenom mer precisa när man söker efter små nuggets. En sökspole som är liten och vattentät är också bra att söka med runt stenar på botten av tex en bäck eller en å.


Nokta Makro Gold Kruzer gulddetektor

En av dom mest mångsidiga gulddetektorer som har tillverkats för avancerad guld prospektering. Nokta-Makro Gold Kruzer har förmåga att hitta dom minsta guld nuggets.Har en sökfrekvens på 61 Khz vilket gör att den får en enastående förmåga att detektera minsta guldkorn.

Den vattentäta sökspolen gör den idealiskt för sökning på botten av bäckar och åar. Gold Kruzer är en billig kraftfull gulddetektor, även för svåra och mineraliserade områden.


PI – Puls Induktion perfekt för Guld

Ett populärt val när man ska söka efter guld är att välja en  PI detektor. Det är en detektor som använder en speciell teknik, sk Puls Induktion. PI tekniken är ofta förekommande i detektorer som är byggda just för guldjakt

Dom fungerar bättre i mineraliserad mark, och i saltvatten och ger större sökdjup. Nackdelarna med PI detektor är att dom drar mycke batteri, hög känslighet mot alla järn spår i marken och dom är i allmänhet dyrare än en vanlig metalldetektor. 

Metallsökarna på den här sidan fungerar inte bara som gulddetektorer utan är lika bra för vanlig metallsökning.


Garrett AT Gold Metallsökare - gulddetektor

Garrett AT Gold är konstruerad och tillverkad med tanke på  Guldprospectering. Men den fungerar lika bra för vanlig sökning med “All Metal Mode”. Med en 18 KHz-frekvens är den perfekt för att upptäcka guld på stort  djup. Detektorn är utrustad med en 5 ”x 8” DD Proformance Garrett-sökspole som standard. Vattentät ner till 3 meters djup. En av marknadens absolut bäst metalldetektorer.


Varför måste man ha en speciell gulddetektor?

I Sverige och norden är guldkornen i bästa fall millimeter stora och har mycket låg massa. Det gör det svårt att hitta med detektor. Som jag skrev på sidan Metalldetektor för guld så måste guldet ha en viss massa och yta för att kunna upptäckas av en metallsökare. Det gäller förövrigt för alla metaller som ska hittas med detektor. I många länder kan man hitta riktigt fina, stora, guld nuggets som lätt hittas av en detektor. Men på våra breddgrader ser det lite annorlunda ut.


MINELAB GOLD MONSTER 1000 - gulddetektor

Minelab Gold Monster 1000 är en traditionell VLF-detektor med en VLF-frekvens på 45 kHz. Monster 1000 är en av dom bästa detektorerna för att hitta små guld nuggets på stort djup. Snabb start och helautomatisk drift. Automatisk och manuell känslighet. GOLD MONSTER 1000 har också den bästa järn / icke-järn diskrimineringen och klarar bättre än dom flesta mineraliserad mark. Ett perfekt val för att maximera dina chanser att hitta guld.


Heta stenar – Hot rocks 🎶

En annan komplikation när det gäller guld och metallsökare är marken där man hittar guld. Marken på guldförande ställen brukar nästa uteslutande vara starkt mineraliserad och därigenom behövs extra kapacitet av detektorn. 

Det finns också sk “Hot rocks” heta stenar, på ställen där man räknar med att det finns guld. Hot rocks är stenar som innehåller mineraler, oftast järnoxider, som ger utslag på detektorn och som orsakar många falska signaler. 

En metallsökare, Gulddetektor, som är kalibrerad för guldjakt kan hantera dessa stenar och markförhållanden, bättre än en vanlig metalldetektor.

På sidan Köpa metalldetektor har jag flera tips om vad du ska tänka på när du vill köpa en metalldetektor.