Gamla Mynt

 

Gamla mynt kan göra dig rik

En släkting brukade på 40, 50-talet promenera en gammal väg över några åkrar och brukade då och då hitta gamla mynt på vägen, riktigt gamla mynt. En del liggande löst i jorden, andra hittade hon i en läderpåse.

Skattgömma

Vägen leder till ett gammal vadställe över en älv. Så det har nog varit mycket trafik på vägen i forna tider. Jag har inte haft möjlighet än, att gå vägen med en metallsökare, men det är ett spännande projekt att se fram emot. Det kan finnas fler skatter i jorden där.

  • Vill du veta vilka mynt som är värdefulla?
  • Var du kan hitta gamla mynt?
  • Vad är kvalitetsbeteckningar?
  • Hur man hittar mynt med metalldetektor?

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Gamla mynt

Svenskt mynt

Gamla mynt är ofta det som man kommer att tänka på när man pratar om metalldetektorfynd och sådana är roliga att hitta eftersom man snabbt ser om det är ett gammalt mynt eller ett nyare. I alla fall om myntet är i skapligt skick.

Det händer att man hittar mynt som är så slitna att det inte finns någon prägling kvar. Då kan det vara mer eller mindre omöjligt att avgöra hur gammalt myntet är.

 

Värdefulla Svenska mynt

1-öre-1769

Även om det är ett gammalt mynt så är det, för det mesta, inte värt särskilt mycket. Undantag finns förstås. Hittar du ett mynt i bra skick som är sällsynt kan det vara värt en hel del. Kan du identifiera myntet så kan du få en indikation på värdet i en myntguide. Andra mynt är av ädelmetaller såsom Guld och silver. Har du tur att hitta ett sånt så är det så klart värt åtminstone metallvärdet. Troligen är det dock värt mer än metallvärdet eftersom sådana mynt är sällsynta.

Mynt som 1 kronor, 2 kronor och 5 kronor från sent 1800-tal fram till ca 1970 innehåller hel del silver. Sådana mynt är, idag, alltid värda mer än det värdet som står på myntet.

Fornfynd

Men att hitta ett mynt, oavsett hur värdefullt det än är, är ofta roligare än att hitta spik, gångjärn, knappar, spännen osv, även om det är roligt det med. Fynd som är från före 1850 räknas som fornfynd och ska hanteras därefter.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Gamla Svenska mynt

1682

Mynten har i allmänhet farit ganska illa av att ligga i sanden eller jorden under lång tid. Det är en av anledningarna till att det borde vara generösare regler för metall detektorister i Sverige. Då skulle man kunna hitta fler saker som idag ligger i jorden och som kommer att försvinna helt med tiden.

Mynt från Europa

I flera länder i Europa har man enklare regler vilket gör att många fynd kommer upp ur jorden varje år. Inte minst i våra grannländer Norge, Danmark och Finland. Snart har vi ingenting kvar att hitta i markens övre skikt. Surheten i jorden och plöjningen kommer med tiden att utplåna allt som ligger i plog lagret.

Samlarvärdet på gamla mynt

Att hitta pengar, mynt är alltid spännande oavsett värdet på myntet. För att ett gammalt mynt ska ha ett stort värde så ska det vara i bra skick. Då använder man kvalitetsbeteckningar, som finns i lite olika varianter. Men det ska vara i ett bra skick för att ha samlarvärde.

kvalitetsbeteckning

Bilden här under är från mynttidningen och visar exempel på kvalitetsbeteckningar. Det kan vara en hel vetenskap att bedöma kvaliteten på mynt, men man kan i alla fall få en fingervisning om vad det kan vara värt. Kanske upptäcker du att ditt mynt i bra skick är värt en smårre förmögenhet.

Myntguide

Det är bra att ha en myntguide att slå upp sina fynd i. Där kan du alltid, förhoppningsvis, hitta dina mynt och kolla vad värdet kan vara. Och om det är sällsynt eller vanligt förekommande. Olika kännetecken, tillverkningsorter, felpräglingar, osv.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Metallsökar fynd

När det gäller själva detektorn så behöver du en bra allround detektor , det fungerar utmärkt för mynt. När du gör inställningen av metall separationen, Diskrimineringen, får man tänka på ett par saker. Gamla mynt har alla möjliga blandningar av metaller, så om det inte finns alltför mycket skrot i marken så är det bäst att köra med låg diskriminering. Vilket betyder att detektorn kommer att reagera på dom flesta metaller. Då hittar du ett och annat mynt bland spikar och hästskosömmar.

Guldring och Ölring

Guld, folie och aluminium kan tex uppvisa ungefär samma indikationer på metallsökaren. Om du då har tagit bort indikationen för folie så kan du missa en lite guldring, ett guldmynt eller ett örhänge.

Att göra ett test hemma med lite olika mynt kan ge en fingervisning om vilka signaler du kan tänkas få på olika mynt. Det gäller inte bara för mynt utan är bra att göra för andra fynd också.

Platser för att hitta gamla mynt

För att lyckas i din strävan att hitta sällsynta gamla mynt så måste du hitta bra platser att leta på, helst sådana som ingen annan har tänkt på. Du kan tex börja med att titta på google maps, där kan man ibland, på satellitfoto, se gamla vägar och övergivna boställen. Det är ju inte är den häftigaste metalldetektorn som hittar skatten, utan det är den rätta platsen, som kommer att göra skillnad!

Hitta mynt med metalldetektor

  • Leta vid gamla vägar och stigar eller runt foten av gamla träd där man tagit rast och vilat.
  • Rastplatser och samlingsplatser och stränder. På stränderna hittar man mycket småmynt, oftast nyare, som varit påväg till glasskiosken.
  • Kolla upp kartor var det funnits gårdar, affärer, marknadsplatser. Det finns äldre kartor som kan visa hur det såg ut en gång i tiden, och var man borde leta idag.
  • Lär dig detektorns ljud och indikation på olika mynt, du kan tejpa upp olika mynt på baksidan av en bräda och gör ett test. Gäller också andra metallfynd än mynt.
  • Använd låg diskriminering, du får gräva mer men också fler fynd. Du riskerar inte att missa något spännande om du gräver allt.
  • Använd en pinpointer så du lättare hittar mynten bland jord klumparna. Du kommer att tacka din lyckliga stjärna när du har skaffat en pinpointer. Den kommer att förenkla ditt grävande betydligt.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫