Hitta guld i Sverige

 Hitta guld i Sverige

Det går att hitta guld i Sverige, precis som det går att hitta guld nästa överallt på vår jord. Den stora skillnaden mellan olika länder är hur guldet har samlat sej på olika sätt. Det är fascinerande att tänka på att guld bara kan uppstå under extrema förhållanden, som inte finns på jorden, utan guld måste skapas i en stjärna. Därför har allt guld som finns på jorden kommit hit medan jorden skapades för ett antal miljarder år sedan.

Makt och rikedom

Det glänsande guldet har sedan urminnes tider fascinerat människor. Guldet har från första början varit speciellt och den som ägde guld var därigenom också en speciell person. Guldet symboliserade makt, rikedom och status. Guld och andra ädelmetaller har i alla tider varit det viktigaste betalningsmedlet.

160 000 ton Guld

Det har sedan människor först började leta, och fram till 2010, grävts fram ca 160 000 ton guld. Av detta guld har ungefär en tredjedel använts till smycken och en tredjedel ägs av centralbanker i form av tackor. Ca 10 % används för industriella ändamål och dom övriga 20 % tillhör privata investerare.

Guld är trots att det är mycket lätt att arbeta med nästan oförstörbart, när andra metaller förstörs av att ligga begravd i jorden ett par tusen år, så kommer guldet upp med samma glans och lyster som när det var nybearbetat.

 Utrustning för Guldvaskning▶

Leta guld i Sverige

När man ska leta guld i Sverige är det framför allt vaskning med vaskpanna som är intressant för privatpersoner. Eller med en enkel vaskränna. Dels finns det guld på många platser och det finns stora områden som är helt outforskade när det gäller ädelmetaller. Dom områden som har undersökts genom vaskning är bara en liten del av Sverige.

Att vaska guld är spännande och roligt och man får garanterat en fin naturupplevelse.

Collage-Guldvaskning 1

 Var kan du hitta Guld i Sverige?

Guld är som vi vet, ingen rikligt förekommande metall, så dom uppkomna avlagringarna är aldrig särskilt stora. Avlagringarnas tjocklek är oftast bara några millimeter.

Det finns ett antal mineraler som förekommer oftare tillsammans med guld och det är bland annat kvarts, kopparkis, svavelkis, blyglans, magnetit, molybdenglans.

Leta GULD med Metalldetektor ▶️

Guld i sura vulkaniter

Guld kan förekomma i många olika bergarter, men det finns några som är mer vanliga än andra. Den mest guldförande bergarten är vulkaniter och då helst sura vulkaniter. Kvartsgångar i berg kan det vara intressant att undersöka, helst kraftiga kvartsgångar med avvikande färg. Andra ställen att söka på är där det finns förkastningssprickor och spår efter geologisk aktivitet i området.

Svenska GULD Kartan ▶️

Guld finns där man hittar det!

Gamla, uttorkade vattendrag är bra ställen att leta på, där kan det finnas områden med erosionsmaterial som innehåller guld. Guldet är ju tyngre än mineralerna runt omkring och sjunker därför hela tiden allt längre ner. Men våra berg har undergått många förändringar genom årmiljonerna så det som en gång var en flodbädd kan idag vara en bergstopp. Man kan ändå säga att guldet oftast finns i närheten av sin ursprungliga plats. För vanliga amatörer är det naturliga valet av plats, en bäck eller en å, som inte är allt för strid eller djup.

Bra-ställen-att-leta-guld

Varför letar man så gott som alltid guld i eller omkring vatten? I vatten så har fysiken och tyngdlagen gjort att guldet har samlats i avlagringar som innebär att det finns större möjlighet att hitta det. Detta och att man använder vattnet för att vaska i, har gjort att det är i bäckar åar och floder som man letar efter guld.

I bäckar och åar

Det finns inget enkelt svar på var, i t.ex. en bäck man kan finna guld, men det finns platser som är mer troliga än andra. Guldet som är tyngre än den omgivande sanden och gruset, forslas neråt med vattnet och ansamlas på ställen där forsen avtar i styrka, och vattnet blir lugnare. När det inte forslas framåt av vattentrycket längre, så sjunker det neråt och fortsätter att sjunka genom sand och jord tills det blir liggande mot t.ex. bergshällen eller i mera kompakt lera.

 Vaska guld i Sverige

Den bästa, enklaste och populäraste metoden i våra trakter är att vaska med vaskpanna. Först måste man hitta en lämplig bäck eller å, som börjar eller i alla fall rinner ner från något berg eller kullar. Där vattenströmmen sedan börjar avta, en bit ner för sluttningen, är ett bra ställe att börja leta.

Hitta guld i Guldfälla

insidan av en kurva eller bakom en stor sten är ställen där vattnet tappar fart och det tunga materialet faller till botten. Det översta lagret på bäckbotten brukar vara lite grövre grus och sten, som du kan skotta undan. Försök att komma ner tills det blir lite fastare botten, som lera eller klipphäll.

 Hitta guld i Sverige sandbankar

Det material som ligger mot en fastare botten är perfekt att börja vaska. Ös i det fina gruset och sanden i pannan och sätt igång. Ett bra tips, för att inte få för mycket stora stenar i pannan, är att hälla i materialet genom en grov sikt eller ett durkslag. Var noga med att mosa eventuella lerklumpar och skölja av stenarna som du inte ska vaska. Nu kan du vaska det fina gruset och sanden.

Collage-Hitta guld i Sverige

 Guldvaskning – Vaskteknik

Att vaska guld är ingen hemlig eller komplicerad teknik. Det bygger bara på att det tunga guldet sjunker till botten av pannan och därigenom kan man skölja bort det övriga materialet. Fyll panna med sand och grus. Kan vara bra att sikta det genom en sikt (Classifyer) först så du blir av med det grova gruset.Skaka och rotera pannan så att det tunga materialet sjunker till botten. Nu kan du plocka bort dom lite större stenarna som ligger ovanpå. Sedan fortsätter du att skaka pannan, fram och tillbaka och från sida till sida. Skölj hela tiden bort det översta lagret sand ur pannan.

Så småningom kommer du bara att ha det finaste och tyngsta materialet kvar. När man har ett par matskedar kvar får man se upp så inte det far ut ur pannan. Det som är kvar nu är det tyngsta materialet, troligtvis mest svartsand. Att få mycket svartsand (Magnetit) i pannan är bra, då den är tyngre än vanlig sand. Det betyder att man har kommit på ett ställe där tyngre material har sedimenterat sej.

Läs om Naturligt GULD ▶️

Hitta Guld och svartsand

Man kan säga att svartsand sedimenterar sig mellan sand och guld. Har du haft riktig tur kan du kanske redan nu se nått guldkorn i pannan. Annars sköljer du försiktigt runt materialet i pannan och undersöker med lupp eller förstoringsglas. Om du vill undersöka vidare hemma så kan du hälla det sista koncentratet i en burk för förvaring. Det är ofta lättare att undersöka sanden hemma, när det har torkat.

Är det Guld?

När man börjar vaska guld så hittar man mycket som man vid första anblicken tror är guld men som vid närmare undersökning visar sig vara någonting annat. Det som man vanligen tar för guld är ofta sulfat, pyrit och glimmer. Det finns test set för guld om du är tveksam.

Guld som man drar mot en ren bit porslin ger ett guldfärgat streck. Guldet är också mjukt och spricker inte sönder när man klämmer det. Det har oftast jämna avslipade runda kanter och lyser med guldglans även i skugga. Guld är inte heller magnetiskt tillskillnad från svartsanden.

Collage-guldvaskning 3

 Guldkarta över Sverige Klicka för större bild

Guldkarta Sverige mini

Fakta om Guld

Guld är ett grundämne och består således bara av guld. Det latinska namnet är ”Aurum” och har därigenom fått den kemiska beteckningen Au.

Atomnummer är 79 och atomvikten är 197.

Det är en så kallad ädelmetall, vilket betyder att den inte oxiderar eller rostar. Det är också mycket motståndskraftigt mot syror. En syra som påverkar guld är ”kungsvatten”, en blandning av salpetersyra och saltsyra.

Smidbarheten är större än hos någon annan metall. 1 gram guld kan smidas till en 3 000 meter lång tråd, och bladguld kan göras så tunt att ljus kan tränga igenom. Det har en kubisk kristallform.

Guldets smältpunkt är 1063 grader. Renheten på guldet mäts i karat och rent guld är 24 karat. 18 karat innehåller 75 % guld och 12 karat 50 % guld.

Den specifika vikten räknas ut mot vatten som har vikten 1, Sten 2,7, Järn 7,8, Bly 11 och Guld 19,3

Lämplig utrustning för att leta guld
 Lite annat kul som Magnetfiske▶

Verktyg

Internet är fullt med intressanta länkar och här är några att börja med.

Kartor

http://www.sgu.se/

http://resource.sgu.se/produkter/broschyrer/guldletarkarta_4.pdf

Ett Guldforum för intresserade

http://www.guldforum.se/forum/index.php

Verktyg

Här är min sida om att leta guld med Metalldetektor.