Magnetfiske

Magnetfiske är för dig som vill prova en hobby som är billig och som alla både gammal och ung kan delta i. 🔷 En hobby som då och då ger lite överraskande och kanske värdefulla fynd?

Innehåller reklamlänkar från Amazon och Zeejuu

Prova Magnetfiske! Du Kommer Att Gilla Det

En hobby som idag blir allt vanligare, är att man går ut och fiskar, men inte efter fisk med en krok utan med en magnet och fiskar efter metallfynd, så kallat Magnetfiske. Med ett rep och en kraftfull magnet kan du göra riktigt fina fynd. Du kommer att hitta en hel del skrot också men det får du ta som en bonus. Jag hoppas att du finner bra och användbar information om magnetfiske på den här sidan. Här är en sida om Metalldetektor.

Magnetfiske är semesterhobby för alla

pojke med spö för Magnetfiske

Magnet fiske passar alla oavsett ålder eller var du bor. Både barn och vuxna tycker att det är spännande att få napp och aldrig vara helt säker på vad det kan vara. Ibland vet du inte vad det är, ens när du fått upp det på land. Det finns alltid ett eller flera vattendrag och sjöar som är bra och passar för magnet fiske.

Bäst är det givetvis om det har varit mycket människor i farten där du ska kasta ut din magnet. Okey bor du mitt i skogen, miltals från vatten kanske det kan vara svårt, men du kan alltid passa på med lite magnetfiske på semestern. En lina och en magnet tar nästan ingen plats, så det kan följa med överallt.

Miljöarbete och Skattjakt

Magnetfiske är en spännande hobby och bra för miljön om det görs på ett skonsamt sätt. Vad är då magnetfiske? Magnetfiske kan ses som en kombination mellan skattjakt och miljöarbete. Även om känslan för skattjakten är det som är drivande i dom flesta fall så är det positivt för miljön att mycket skrot och miljöfarliga ämnen tas upp från botten av sjöar och vattendrag. Se upp bara så du inte drar upp kommunens elkabel, om det finns en sån i sjön.

Utrustning för magnetfiske

Utrustningen för magnetfiske är den enklaste tänkbara, allt du behöver är ett starkt rep och en stark magnet. Den magnettyp som används mest idag är neodymmagneter. Det finns magneter av många olika storlekar och styrka. En del magneter är väldigt starka, det finns magneter som drar flera hundra kilo.

Starka supermagneter

Om en riktigt stark magnet fastnar rejält på botten så kan det vara svårt att dra loss den. Men magneten bör inte vara för svag heller, eftersom sakerna ofta sitter fast i leran på botten. Rost gör också att magneten får sämre fäste, och all metall som legat i vattnet ett tag rostar. Här är en riktig super magnet. Ett kit med allt du behöver som drar 800kg!

Kraftiga Neodymmagneter

För en vuxen kan du börja med en magnet med en dragstyrka på ca 150 – 250 kg. Hittar du en cykel eller ett kassaskåp så kanske du behöver en magnet som är starkare. Du kan ha flera magneter med olika styrka med dig att prova. Du kanske får ett napp på något riktigt tungt som du inte kan dra in med den svagare magneten, då kan du byta och fästa en starkare magnet på repet och prova igen.

Det ska finnas en ögla eller ett hål i magneten så att du säkert kan fästa linan i magneten. Kom ihåg att dragstyrkan på repet måste överstiga dragstyrkan hos magneten med god marginal. Annars kommer du att dra upp en trasig repända.


Hos våra Grannar i Danmark finns ZeeJuu Som har allt du kan behöva för Magnetfiske & Metalldetektorer. Bra Priser & Billig Frakt.


Magnetfiske utrustning

En stark neodym magnet med en ögla eller ett hål i, där du kan fästa en lös ögla. Tänk också på att ha någonting att förvara magneten i. Lägger du den löst i bakluckan på bilen kommer den obönhörligen att fastna i all metall runt omkring. En trälåda fungerar bra.

En smidig lina eller rep som klarar magnetens dragstyrka med god marginal.

En karbinhake så du kan fästa slutet på linan i någonting, så du inte kastar hela längden i sjön. En rejäl ögla funkar också bra.

Superlim och eltejp. Limmet hälls i skruvgängan, om det är en skruvad ögla, så att den inte gängar upp sig när du upprepade gånger drar linan och magneten efter botten. Tejpen lindas runt linan några decimeter upp från magneten så att den skyddas och inte skavs av.

Ett par handskar, det blir mycket skrot som fastnar på magneten och det kan vara svårt att få loss och det kan vara vasst och smutsigt.

✅ Stövlar, om det inte är varmt och på en badstrand.

Ett träskaft eller rep med en krok på kan vara bra för att lyfta upp fyndet den sista biten.

Någonting att samla fynden,och skrotet i, hink, burkar, lådor.

VAR FÖRSIKTIG MED SUPERMAGNETER, DET FINNS RISK FÖR KLÄMSKADOR.

Neodymmagneter – Permanentmagneter

Bok information

Neodymmagneter (NdFeB magneter) eller supermagneter, är den vanligaste magneter av så kallade sällsynta-jordartsmetaller. Det är en legering mellan neodym, järn och bor. Det är den starkaste typen av permanentmagneter och har ett högt motstånd mot att bli avmagnetiserad.  Dom är dock jämförelsevis ganska spröda och kan spricka vid alltför hårdhänt behandling.

Så man ska t.ex. inte borra i magneten för då spricker den. Många neodymmagneter är därför belagda med en skyddande yta, för att skydda mot slag och mot rostangrepp. Om magneten inte är belagd med skyddande yta kan man ordna det själv med olika vattentåliga färger.

Detektorist-divider

Känsliga Neodymmagneter

Kom ihåg att neodymmagneter är känsliga och kan spricka vid påverkan, så sätt fast den ordentligt om du ska göra något med den. Det ideala är att man har en magnet som har en fast, sluten ögla. Dom flesta har öglor som går att skruva loss, då får man lossa den och fylla gängen med ett bra lim så att den inte kan skruva upp sig.

Om man köper en magnet utan ögla, som bara har ett hål i mitten så får man montera en egen ögla. Kom ihåg att magnetens sida som ska fästa mot dina fynd inte kan ha en bult eller skruv som sticker ut, då kommer den inte att fungera som den ska. Det är därför hålet på magneterna är nedsänkt.

Supermagneter för Magnet fiske

Det magnetiska energivärdet i Neodymmagneter är ca 18 gånger större än vanliga permanentmagneter. De magnetiska egenskaperna är beroende av tillverkningsteknik och legering. Dessa supermagneter kan vara väldigt starka och man måste vara försiktig när man hanterar dom.

En Varning 👿 Speciellt gäller det barn 👿 Får man fingrar emellan när en magnet med stor dragkraft fäster mot metall kan den göra rejäl skada. Håll även kreditkort och mobiltelefoner på behörigt avstånd från magneten.

 Lite info om Neodymmagneter   https://en.wikipedia.org/wiki/Neodymium_magnet

Lina och rep för magnetfiske

Linan eller repet måste vara av bra och stark typ. Den måste med god marginal överstiga dragstyrkan hos magneten. I båtbutiker brukar det finnas bra linor. Men det finns bra linor och rep i dom flesta verktygs och maskin butiker. Vilken lina man föredrar är en smaksak.

En lina som är lite grövre är i allmänhet lättare att hantera då det blir lite mer att hålla i och är oftast starkare. Å andra sidan kan en tunnare lina upplevas som lättare att få känslan för, var och hur magneten arbetar. Här kan du läsa mer om Linor o Rep och bästa Knuten för Magnetfiske.

Bra ställen för magnetfiske

Och så behöver du ett bra ställe att vara på, givetvis. Det finns många ställen som lämpar sig bra för magnetfiske.

För det första så får det inte vara allt för djupt, du drar ju in magneten efter botten.

För det andra är det bra om det inte är allt för dyigt och fullt med grenar och trädstammar som magneten kan fastna i.

Nästa sak är ganska uppenbar, magnetfiska på sådana ställen där det är eller har varit människor och olika aktiviteter. Badplatser, både nya och gamla övergivna är bra ställen.

Gamla kartor kan ge lite tips på intressanta ställen för magnetfiske. Har du en karta som visar hur en plats såg ut för ett par hundra år sedan, kan du nästan garanterat hitta ställen som idag är övergivna och som kan vara bra ställen för magnetfiske.

Runt och omkring broar och bryggor, både nya och gamla som kanske är försvunna i dag. Kanske har det stått en kvarn eller en smedja vid något vattendrag, då kan det finnas mycket spännande i vattnet utanför.

Magnetfiske-Platser

Nästan alla städer och samhällen har åar och vattendrag som rinner igenom, och där har det garanterat slängts och ramlat i en massa grejer. Det mesta kommer att vara just skrot och skräp, men en del kommer att vara spännande fynd. Det som är fynd för en person kan vara skrot för en annan och tvärt om.

Läs Mer På Bästa platsen för Magnetfiske

Detektorist-divider

Magnetfiske fynd

Vad kan man då hitta med sin magnet? Ja allt som är metalliskt, nästan. Knivar, kassaskrin, mynt, ammunition, burka, verktyg, fiskedrag, järnstänger, cyklar, kundvagnar är några av dom saker som man kan hitta om man provar magnetfiske.

Guld, Silver och Magneter

Det är ju tyvärr så att ädelmetaller som guld och silver inte är magnetiska, så dom kan man bara få upp om dom t.ex. sitter på ett smycke som har andra metaller i sig. Eller om dom finns i en metallisk behållare av något slag. Kanske ett kassaskåp från någon okänd, eller känd, gammal kupp.

Magnetfiske-fynd

Hitta mynt med magnet

Gamla mynt kan man få upp om dom är av äldre modell. Förr hade man järn i många mynt och sådana fastnar bra. Det är inte så länge sedan som man upphörde med mynt som fastnar på en magnet. Även en del nyare mynt såsom 5 kronor från 1972 fastnar på en magnet. Det är dock inte ett silvermynt utan består av kopparnickel.

Hitta vapen vid Magnetfiske

bullseye Magnetfiske

Det händer då och då att det hittas både vapen och ammunition av magnetfiskare. Om du hittar vapen eller ammunition så ska du omgående kontakta polisen. Har det legat länge i vattnet så är det nog inte så stor risk att det är nåt farligt, men det kan man aldrig veta.

Se också till att städa efter dig, det kommer att samlas en hel del skräp runt dig när du magnetfiskar. Kasta tillbaka sjögräs och lera och släng skräpet på avsedd plats.

Är magnetfiske lagligt?

Det här är ett ganska luddigt område eftersom det är en ganska ny hobby. Om du går på allmänna områden så tror jag inte att det ska vara några problem. Kommunen tycker rimligtvis att det är en bra sak att få sina vattendrag rensade från skrot (och lite andra fynd 😀 ).

Du kan höra med kommunen om var det kan vara okej att slänga i en magnet och dra upp lite fynd. Det kan finnas ställen i vattendrag och sjöar, där det av olika skäl kan vara olämpligt att magnetfiska.

stjärna Magnetfiske

Ta alltid största möjliga miljöhänsyn, det finns många andra platser att magnetfiska på om det skulle vara stopp på något ställe av hänsyn till miljön. Det finns t.ex. fisk eller växter som kan vara känsliga för störningar, elkablar eller fiskodlingar.

Magnetfiske tillstånd

Kommer du till ett vattendrag som är privat så måste du givetvis se till så att du har markägarens tillstånd. Jag tror inte att allemansrätten i hela sin utsträckning täcker in magnetfiske. Tar du bara miljöhänsyn så tror jag inte att du får några problem, möjligen med nyfikna åskådare som tycker att du är lite hm . . . annorlunda. 😋

Så Här Gör Du För Att : Hitta Guld i Sverige

En till annorlunda hobby är : Dump Digging

LYCKA TILL MED FISKET 👍