Bästa repet och knuten för magnetfiske

Vilket är bästa repet och knuten för magnetfiske?

Förutom en kraftfull magnet så behöver du ett starkt och bra rep för magnetfiske. Jag rekommenderar att du använder ett bra nylon paracord som är både starkt och hållbart och som håller en knut bra.

Köp ett rep som är minst 15 meter långt. 15 – 20 meter brukar vara tillräckligt långt och räcka till på dom flesta ställen om du fiskar från stranden och på grunt vatten. Ofta säljs dom på rulle så du kan klippa till en längd som passar. Om du vill fiska på djupare vatten, kanske från en bro, kan du använda ett rep på 30 meter eller mer, givetvis beroende på hur hög bron är eller hur djupt vattnet är. 

Var finns dom bästa platserna för magnetfiske?

Q&A för Bästa rep och knut för magnetfiske

Alla magnetfiskare vill ju dra upp dom bästa fynden ur djupet. Men först måste du hitta dom bästa platserna för en bra fångst. Underskatta inte värdet av att göra lite efterforskning på var dom bästa platserna kan finnas. Titta på gamla kartor, det kan ge bra ledtrådar till var det kan finnas skatter i vattnet.

  • Gå dit människor brukar vara idag: bryggor, badställen, broar etc.
  • Gå dit folk brukade vara i äldre tider: kvarnar, broar, hamnar etc.
  • Många bra ställen är övergivna sedan länge och ger en bra chans att hitta äldre spännande fynd.
Läs mer om bra magnetfiske platser

Tappa inte din magnet! Välj bästa repet och knuten för magnetfiske.

Den starkaste magneten i världen är värdelös om ditt rep är för svagt. En bra regel är att repets styrka är minst dubbelt mot magnetens dragkraft. En magnet som klarar 200 kg, behöver då ett rep som klarar 400 kg. 

Ett tunnare rep är lättare och du kommer att kunna ”känna” fynden och magneten bättre. Ett tjockare rep är bekvämare att hålla i och att dra med och givetvis starkare

Få saker är mer frustrerande för en magnet fiskare än att komma hem tomhänt eftersom repet gick av under ett drag. Det var förstås under det bästa fyndet som repet gick av, och du tappade den ovärderliga skatten.

Vilken fiskemagnet ska jag välja?

Q&A till Bästa rep och knut för magnetfiske

Det beror framförallt på din budget och på din erfarenhet och ålder. För vuxna kan det vara lämpligt att välja en neodymmagnet på ca 150-250 kg. En sån magnet brukar vara lagom och inte för dyr. För barn eller om du har mindre erfarenhet av magnetfiske kan du välja en mindre magnet på ca 100 kg till 150 kg. Det blir en bra billig start magnet.

Den bästa knuten för magnet fiske

Det finns många användbara knutar för att fästa ett rep till magneten. Det viktigaste är att knuten håller fast och inte går upp. Den bästa knuten att använda är en som drar åt sig själv och fäster magneten säkert. När allt kommer omkring skulle det vara en katastrof om din magnet plumsar ner i vattnet utan repet.

Palomar knut

Jag kan rekommendera Palomar knuten som din magnet fiskeknut eftersom den är enkel att göra och anses vara en av de mest pålitliga knutarna. Denna knut är särskilt populär bland sportfiskare eftersom den har bra styrka.

Nu när du väl behärskar en lämplig knut är du redo att börja magnetfisket.