Köpa Metalldetektor

Köpa Metalldetektor

Köpa Metalldetektor detektorist

Har du sett på TV eller i tidningen när man har hittat Guld, Vikingaskatter, Mynt och andra spännande fynd? Då ska du veta att du kan hitta samma fina fynd hos dig. Allt du behöver för att komma igång är en metalldetektor.

Att köpa metalldetektor kan verka lite svårt, eftersom det finns en väldig massa att välja på. Det är lätt att gå vilse i djungeln av maskiner.

Men vi ska titta på en del saker som gör det lite lättare att välja, så att du kan komma igång med ditt skattsökande. En sak är att det har kommit en hel del kopior av kända märkes detektorer, så det är bäst att köpa från en känd leverantör och av känt märke. Köper man ett känt märke har man garanti och det finns reservdelar att köpa. Har man oturen att köpa en dålig pirat detektor kanske man helt tappar intresset för hobbyn och det vore synd.

metalldetektor-logos

Hitta rätt metalldetektor

Rätt utrustning är en viktig förutsättning för en lyckad sökning. Förutom en kraftfull metalldetektor är också en bra Pinpointer att rekommendera. Med rätt utrustning och lite tur kan du bli en framgångsrik skattletare.

Valet när man ska köpa metalldetektor beror på användaren, när, var och hur du har tänkt använda den. Varje metalldetektor har sina fördelar och nackdelar. Det gäller att hitta en bra kompromiss som gör att maskinen passar dig perfekt.

Vilka funktioner behöver metallsökaren?

Billiga metalldetektorer har oftast bara ett fåtal funktioner, men de är fullt tillräckliga för de flesta användare. Den har en display som ger information om vad det är man hittat, detta visas med siffror, oftast 0-99. Många detektorer ger också en grafisk indikering av vad den tror ligger i marken. Djupet som fyndet ligger på är också något som dom flesta har, även om djup indikationen brukar vara lite si och så i sin exakthet.

Diskrimineringen och djupet ges också med ljud. Sedan brukar displayen visa vilket sökläge som är inställt samt batteri laddningen och känslighet. Det är ungefär allt som behövs för en lyckad sökning. Inbyggd pinpointer i detektorn är bra även om användningen är lite begränsad.

Köpa metalldetektor 2 display

Sökspolen

En sak som kan verka förvirrande är, att det finns en hel del olika sökspolar med olika utseende. Men i grunden kan man säga att det finns två vanliga varianter, koncentrisk och dubbel D. Koncentrisk är den vanligaste och som är lite billigare än dubbel D.

Den största skillnaden mellan koncentrisk och dubbel D, förutom priset, är att en dubbel D spole är avsevärt bättre i mineraliserad mark, som t.ex. på saltvattenstränder. Dubbel D har också en lite annan sökyta som framgår av bilden nedan.

Sökspolar koncentrisk och dubbel d

När det gäller storleken på sökspolar så gäller att en större sökspole täcker mera mark och går djupare, men att man då får minskad känslighet för mindre föremål. Följaktligen så ger en mindre sökspole mer känslighet för mindre föremål och bättre separation mellan föremålen.

Hörlurar finns till dom flesta detektorer, men är inget man absolut behöver. Om man är i en störande och bullrig miljö kanske det kan vara befogat. Alla metallsökare har högtalare så att du kan höra indikationer och nivåer utan hörlurar. På mer avancerade metalldetektorer finns det flera nivåer av ljud indikationer så där kan det behövas hörlurar för att höra alla nyanser.

Att tänka på när du ska köpa Metalldetektor!

Vad har du i huvudsak tänkt leta efter? är det mynt, smycken, knappar, kedjor eller kanske Guld eller varför inte meteoriter?

Guld-nuggets

Mynt, smycken och liknande, hittar dom flesta metallsökare ganska bra, även om det skiljer på en del saker som sökdjup, diskriminering och olika inställningar. Har du tänkt gå och prospektera efter Guld så behövs det lite speciella detektorer, men som jag skrev på Metalldetektor för Guld, så är det nog inte så många i norden som letar guld med detektor.

Var har du tänkt söka? på stranden, söt eller saltvatten, i mineraliserad mark?

Har du tänkt söka bara i inlandet, på stränder och åkrar, så duger en ”all-purpose” detektor bra. Men ska du använda den vid saltvattenstränder eller i mineraliserad mark så ställer det andra krav på sökaren, då behöver du kunna ställa ”groundbalance”. Ska du gå mycket i vattnet kanske du behöver en som är helt vattensäker. Dom flesta detektorer kan sänka ner sökspolen en bit i vattnet, men kolla för säkerhets skull ”info” om den som du tänker köpa.

Hur mycket får Metalldetektorn kosta?

I stort sett kan man säga att man får vad man betalar för, så länge man håller sej till kända märken. Det har dock dykt upp en hel del plagiat som ser ut som dom kända märkena men som inte alls håller måttet vad gäller kvalité eller funktion. Så när du köper en detektor gör det från en känd leverantör och betala för en riktig märkes detektor så kommer du inte att bli besviken.

Hur mycket ska Metalldetektorn användas?

I Sverige har vi ganska begränsade möjligheter att bedriva metallsökning, både när det gäller tillstånd och när det kommer till årstider, så det är nog ingen risk att den blir utsliten i första taget, men åker du ofta till andra länder för metallsökning, där det råder andra förhållanden, så kanske du ska satsa på en dyrare detektor

Inställning och justering av Metallsökaren.

Dom allra enklaste metalldetektorerna har oftast baraon/off” medan dom riktigt avancerade har en hel hoper med inställningar. En bra hobby detektor är inte svår att lära sej. Det man använder mest är att ställa om diskrimineringen mellan olika metaller och ibland känslighet och groundbalans.

Köpa en bra Metalldetektor!

Här är ett antal Metalldetektorer som passar dom flesta plånböcker. En metalldetektor för nybörjare behöver inte vara dyr, men ska fortfarande ge bra sökresultat. Här är några bra hobbydetektorer som passar utmärkt för våra förhållanden. Det finns även billigare men då får man tumma lite på sina krav. Det finns givetvis mycket dyrare också med många specialfunktioner.

Enheterna nedan erbjuder ett bra pris och prestanda-förhållande och är lämpliga som instegs detektorer. Dom kommer alla från kända tillverkare och kommer inte att göra dig besviken.

may the force be with you!  😀 


 Teknetics Eurotec Pro

Teknetics_eurotek_pro

Man säger om Eurotec Pro att ”finns metall i marken, finner Teknetics EurotekPro det” en billig men mycket prisvärd metalldetektor. Den har enligt flera tester, för hobbydetektorer, den bästa räckvidden när det gäller att hitta metall. Läs mer.


Garrett Euro Ace

Euro Ace är en Ace 250 anpassad för europeiska förhållanden. Utrustad med en DD-spole för bättre känslighet och bättre prestanda. Frekvens: 8,25 khz, levereras med batterier och hörlurar.. Läs mer.


Bounty Hunter Quick Draw Pro

Bounty Hunter Quick Draw Pro-köpa metalldetektor

En bra detektor med utmärkt djupräckvidd, är enkelt att hantera och använda. En elliptisk 10-tums koncentrisk spole och stor LCD-skärm som använder både numeriska och grafisk målidentifiering. Läs mer.


Fisher F22

Fisher-f22-detektorist-se

En av de bästa instegs detektorerna på marknaden, det här är Storebror till den berömda Fisher F2. Fisher F22 har flera nya funktioner som normalt inte finns på instegsdetektorer. F22 har en helt ny spole, en så kallad triangulerad elliptisk koncentrisk spole. Läs mer.


Garrett ACE 300i

Garrett-Ace300i-Köpa-metalldetektor

Garrett ACE 300i har det mesta helt nytt under huven. Ny 18×25 cm Sökspole som täcker mera yta och djup än tidigare modeller. Högre frekvens 8kHz har förbättrat känsligheten och sökdjupet. Läs mer.


Minelab-GO-FIND

Minelab-GO-FIND-Köpa-metalldetektor

Detta är en helt ny, unik serie, av prisvärda metalldetektorer från Minelab. Gjord för maximalt enkel användning. Bara att fälla upp och starta, så är man igång med detekteringen. Den är kompakt, lätt att använda och det behövs ingen montering. Finns i 3 olika modeller. Läs mer.


Garrett AT Pro

Här en detektor i en annan prisklass och en av marknadens absolut bästa och mest heltäckande metalldetektorer.Vattentät till 3 meters djup. DD spole. Topprestanda på både land och i vatten, Saltvatten och sötvatten. m.m. Läs mer.


Garrett ACE 400i

Garrett ACE 400i är den vassaste av Garrett ACE metalldetektorer. Har allt du kan önska av en toppresterande metalldetektor. Fullproppad med funktioner och kraft gör den till en perfekt hobbydetektor. Är trots alla finesser lätt att använda och komma igång med. Läs Mer.


Lycka till med din nya detektor 👍