Historisk skattjakt: Polsk Detektorist Hittar Antik Husarrustning

En Polsk Detektorist Hittar Antik Husarrustning i Opatów!

En husarrustning från 1600-talet hittades på ett fält i byn Mikułowice i regionen Opatów i sydöstra Polen. Det är en unik upptäckt av den polska metalldetektoristen och YouTubern Patryk Chmielewski, känd som ”Professor Detektorysta” (Professor Detektorist). 

Metalldetektor fynd Husarrustning

Det var i April som han gjorde ett av sina mest spännande Metalldetektor fynd hittills: en delvis intakt husarrustning från 1600-talet. En upptäckt som kan ge  värdefulla insikter i militärhistorien och visar på vikten av att bevara kulturarvet.

En Tidsresa med Metalldetektor till 1600-Talet

Trots att den legat begravd i över trehundra år, ca en halv meter under ytan, är rustningen oväntat välbevarad. Fyndet är en lämning från en spännande period av europeisk historia, både i och utanför Polen och är verkligen ett fantastiskt fynd.

Ryttare med Husarrustning

Polska Husarer på Snabba Hästar

Husarer var lätt kavalleri på snabba hästar. Det var skickliga ryttare som valdes bland den rikaste adeln i Polen. De var välkända för de stora ”vingarna” som de antingen bar på ryggen eller som de fäste vid sadlarna. Örnfjädrar sattes in i träramar för att skapa dessa vingar. Under en drabbning var ljudet som genererades av flaxandet av dessa extra vingar avsett att skrämma fiendens hästar.

Bevingade Ryttare

Bild på Husar

Kända som ”bevingade ryttare” bar de färgglatt klädda husarerna också leopard- eller liknande djurskinn i stil med kappor över axlarna på sina rustningar.

Patryk Chmielewski hittade rustningen när han använde en metalldetektor på en plöjd åker i Mikułowice, Polen. Ca 60 cm ner hittade han något – flera metallbitar som han tog med till provinsskontoret för skydd av monument.

I ett pressmeddelande bekräftade de att metallbitarna Chmielewski hade hittat var en delvis intakt uppsättning husarrustning. ”Rustningen är ofullständig, och några delar saknas, som bröstplatta och ryggplatta, som som var till för att skydda bröstet och ryggen,”

Husarrustning från 1600-Talet

Rustningen saknar dekorationer, vilket tyder på att det tillverkades lokalt, troligen på order av en lokal adelsman. Forskare tror att den är tillverkad på 1600-talet.

Delar från Husarrustning

”Baserat på formen på hjälmen kan vi med stor sannolikhet anta att rustningen kommer från första hälften av 1600-talet”, förklarade en forskare från Maria Curie-Skłodowska University (UMCS) i pressmeddelandet. ”Den är lite korroderad, och vi kommer bara att vara säkrare om när den är tillverkad efter bevarandearbetet.”