Metalldetektor Sökspole

Sökspole (searchcoil)

Sökspole eller (searchcoil) är en viktig del av metalldetektorn. Storleken och formen på magnetfältet som den genererar avgörs av formen och storleken på sökspolen. I sökspolen finns i två elektriska spolar, en sändande och en mottagande. Varianter finns då samma spole är både sändare och mottagare. När ett metallföremål hamnar under spolen blir det en störning i fältet som elektroniken i detektorn känner av.

Det finn många olika spolar, men den vanligaste formen är rund eller elliptisk. Den runda har ett något större sökdjup och känslighet, medans den elliptiska har större manövrerbarhet och lättare täcker större svepyta. Sökdjupet är ungefär lika med diametern på spolen om man skulle söka efter något av ett mynts storlek.

Det finns ett antal olika sätt som man har arrangerat de sändande och mottagande spolarna i sökspolen. Dom vanligaste är Koncentrisk, Mono, och Dubbel-D. Dubbel-D är en något nyare variant, där sändande och mottagande spola bildar två D. Dubbel-D är särskilt effektiv att använda på mineraliserad mark, såsom saltvattenstränder

Liten Mellan Stor Sökspole

En liten sökspole kan vara bra om man söker i ett område med mycket skräp och skrot i marken. Man kan då manövrera mera precist och slipper få allt för många signaler på en gång. Nackdelen är att det blir en mindre svepyta och något mindre sökdjup.

Stora sökspolar genererar ett större och djupare magnetfält och täcker en större yta vid varje svep. Magnetfältet kan dock vara så stort att det fångar upp många signaler på en gång och kan vara svåra att separera.

Den vanligaste spolen, och den som dom flesta detektorer är utrustade med från början är den av mellanmodell. Den är ca 20-30 cm i diameter och brukar anses vara det bästa valet för vanligt bruk. Mellanmodellen ger en bra kombination av storlek på magnetfältet och sökdjup.

 

Posted in blog, Uncategorized
Taggar , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

3 − 3 =