antika klassiska leksaker

Hitta antika klassiska leksaker med metalldetektor

Skillnaden mellan leksaker i dag och äldre leksaker är förstås att många leksaker i dag är av plast. Men även dagens metall leksaker är gjorda på ett annat sätt. Metallen är mycket tunnare och om en sådan leksak hamnar i jorden så tar det inte lång tid innan den är helt förstörd. Äldre metalleksaker kan ha legat i jorden 50-60-70 år och vara i bra skick fortfarande.

Vintage och nostalgi leksaker

Från tidigt 1800-tal gjorde man metalleksaker i huvudsak av Tenn, dessa kan i någon mån fortfarande ha stått emot tidens tand och kan ha ett högt värde på marknaden. Leksaker av gjutjärn var populära från tidigt 1900-tal. Ofta mycket detaljerade och givetvis tunga. Vagnar, flygplan och bilar i bra skick är eftertraktade och dyra. På 1920-talet gjordes också många leksaker av bly, soldater, bilar, båtar, kanoner osv. Men den marknaden dog snabbt ut då man upptäckter hur giftigt bly var. På 30-talet slog stålplåten igenom i leksakstillverkningen och blev det dominerande materialet. Många av dom tyska plåtleksaker vi känner igen kommer från den här tiden.

 

Hitta gamla leksaker

Om man ska hitta antika klassiska leksaker med metallsökare så behöver man givetvis tänka efter, var barn har varit och lekt med sådana. När man börjar med metalldetektering börjar man ofta hemma på sin egen tomt och då hittar man kanske leksaker som man kommer ihåg från sin barndom men som man glömt att man hade.

Ett bra annat ställe att börja på är en strand. På stranden har barn lekt i decennier och tappat bort en massa leksaker. Om sakerna ligger en bit från vattnet, i torr sand, så har dom inte förstörts så mycket heller.

Annars är det ett bra tipps att börja med en gammal karta över bygden. Du kanske upptäcker att det finns ställen där det har legat gårdar och vägar men som nu är öde och övergivet. Sådana ställen är garanterat ett bra ställe att metallsöka på. På Goggle maps kan man leta efter tecken på att det har funnits vägar eller byggnader som inte finns utsatta på kartan i dag.

God Jaktlycka! 😀