Är magnetfiske farligt

Är magnetfiske farligt?

Är magnetfiske farligt? Magnetfiske, den nya hobbyn som har blivit väldigt populär dom senaste åren är en kombination av miljöarbete och skattjakt. Den kräver heller ingen speciell kunskap, eller dyr utrustning för att komma igång.

Den enda utrustning som krävs vid Magnetfiske, är en kraftfull neodymmagnet med en ögla på, ett starkt rep och ett par handskar. Och kanske någonting att lägga skatterna i som du hittar.

Ha respekt för Neodymmagneter

Den farligaste delen i magnetfiske är magneten och den typ av magnet som används. Neodymmagneter är dom absolut starkaste magneterna som finns. Kraften de utövar på både järn och varandra kan orsaka allvarliga skador om du inte följer nödvändiga säkerhetsåtgärder.

Varför kan neodymmagneter vara farliga?

Varningsteckem magnetfiske farligt

Neodymmagneter är utformade för att vara så starka som möjligt och är potentiellt farliga om du använder dom fel. Till exempel kan två magneter smälla ihop och orsaka farliga flisor eller till och med gnistor och bränder om du inte är försiktig. 

Neodymmagneter består inte av en massiv massa av metall eller keramik utan är mera som ett komprimerat pulver. Neodymmagneter kan därmed splittras eller fragmenteras mycket lätt, vilket kan få metallbitar att flyga omkring.

Kan neodymmagneter skada elektroniken?

magnetfiske farligt Varning

Neodymmagneter kan störa funktionen av olika elektroniska föremål som mobiltelefoner, datorer eller andra enheter. Till exempel bör de med pacemaker aldrig ägna sig åt magnet fiske, oavsett hur spännande det är, för det finns en risk att magneterna stör pacemakern.

Se till att använda handskar när du hanterar magneten, eftersom dragkraften från magneterna kan ge rejäla klämskador. Och, lika viktigt, kom ihåg att förvara din magnet i en låda som hindrar den från att smälla ihop med andra magneter och som skydd för elektronik i omgivningen.

Farliga magnetfiskefynd.

Även om det är ganska sällsynt, finns det en chans att du kan hitta farliga föremål under magnetfisket. Till exempel kan du få upp knivar, pistoler, ammunition eller sprängämnen i vissa vattendrag.

Ammunition och sprängämnen.

magnetfiske farligt

Vapen, ammunition och sprängämnen har hittats tidigare av magnetfiskare. Framför allt i England och ute i Europa där magnet fiske är en populär hobby, finns det ett flertal fall där man har hittat odetonerad ammunition och sprängämnen. 

Hantera aldrig någon av dessa saker på egen hand för att undvika kontaminering eller fysisk skada. Låt polisen eller andra specialister hantera den typen av fynd. Inte minst så du inte hamnar i juridiska problem senare. Läs mer om Magnetfiske.

Om du följer vanliga säkerhetsriktlinjer så är du säker, och kan ägna dig åt en kul skattjakt, utan problem.