Detektorist finner amulett

Metalldetektorist finner amulett mot älvor i Danmark

En blyamulett som skulle skydda människor mot onda älvor har hittats på Lolland av en amatör arkeolog som var ute med en metalldetektor. Detta skriver Danska Nationalmuseum i ett pressmeddelande.

När bly amuletten är uppvikt kan man läsa en inskription som ska skydda sin ägare. Under medeltiden var älvor fruktade av många, därför skrev man besvärjelser på amuletter, som sedan bars nära kroppen. Denna amulett var ca 2 cm i hopvikt tillstånd, när den var uppvikt visade den en inskription. Cirka 100 blyamuletter har hittats, dom flesta med hjälp av amatörarkeologer och metalldetektorer.

Översatt till modern danska säger amulettens text: ”Jeg besværger jer elvermænd og elverkoner i Gud faderen den almægtiges navn, at I ikke skader bæreren [af amuletten]. I herrens navn.”

Inskriptionen är skriven med sk gemener, som är en typ av latinska tecken och ger en inblick i den vidskepelse som rådde sida vid sida med kristendomen under medeltiden

– Blyamuletten bär en mycket personlig berättelse, eftersom blyamuletter bara är gjorda för en person. Vi kommer därför mycket nära personen som har ägt amulett säger  forskaren och runologen Lisbeth Imer som har tolkat texten.

Många fynd med metalldetektor

I området har man gjort många upptäckter med metalldetektor. Man har inte gjort några arkeologiska utgrävningar ännu, så metalldetektor fynden  är viktiga för att förstå omgivningarna. Anders Rasmussen som är amatör arkeolog i området säger att det har gjorts 400-500 fynd i området. Fynden dateras från bronsåldern fram till medeltiden.

BLYAMULETTEN FRÅN LOLLAND

Blyamuletten från Troelseby härrör från 1100-1400-talet.
Blyamuletter består av ett vikt tunt ark av bly. När du vecklar ut det, kan du läsa skriften, som snittas i ytan.
Översatt till modern dansk text läses på amuletten från Troelseby: ”Jag besvärjer dig Elf män och älvor fruar på Gud Fader allsmäktig namn, som inte skadar användaren [amuletten]. I Herrens namn.
Efter att metalldetektorn kom i bruk under 1980-talet,har antalet blyamuletter ökat. Särskilt under de senaste åren.

Källa: https://www.tveast.dk/artikel/amatoerarkaeolog-finder-amulet-mod-elverfolk-paa-lolland