Hyra Metalldetektor

Hyra Metalldetektor

Det är många som frågar om man kan hyra metalldetektor, för att ta en liten tur på tex sin tomt, eller för att använda den några dagar på semestern. Eller helt enkelt bara prova på en ny hobby. Problemet med att hyra är, att det är samma regler som gäller för alla som ska gå med metallsökare. Det vill säga att, ska man gå med metalldetektor, måste man ha tillstånd, även hemma på sin egen gård.

Läs mer om Tillstånd för Metalldetektor.

 

Verktyg

Du får gräva, plöja, bygga, forsla bort jord, dika, gräva ner stolpar på din tomt men INTE ANVÄNDA METALLDETEKTOR. Det här är ett absurt regelverk som gör livet onödigt hårt för detektorister.  Det finns detektorer att hyra, mest på maskinuthyrnings firmor. Dessa är i allmänhet avsedda att leta gränsrör, brunnslock, avstängningsventiler och dylikt.

 

Hyra Gulddetektor

I andra länder är det vanligare att man kan hyra metalldetektor för ett par dagar eller för en vecka. Det är vanligast på ställen där man har många och långa stränder eller där man har hittat mycket guld tidigare. Kalifornien är ett utmärkt exempel på en på en plats som har både stränder och guld. Men man kan också hyra den för andra ändamål, som en tur på potatislandet.

Även om man redan äger en detektor kanske man vill hyra en detektor för att använda under vattnet eller en som är dedikerad för guldletning. En metalldetektor som fungerar bra för guld är dyrare än en vanlig detektor. Så har man ett tillstånd för sin vanliga metallsökare så kan man kanske hitta någon som vill hyra ut en guld detektor.

 

Portfölj I Sverige har vi den mycket restriktiva lagstiftningen som gör att det är svårt att använda metalldetektor över huvud taget. Det är synd att det inte är lättare att få använda metallsökare. Då skulle man kunna prova först om man gillar det och sedan köpa. I våra nordiska grannländer är det betydligt lättare med tillstånd och regler.

Skattjakt med Metallsökare

Ring i stjärna

Om du nu har varit ute i potatislandet och tappat en ring eller ett halsband, det är inte helt ovanligt, så är det nog lättare att du hyr en hel detektorist än att hyra en metalldetektor. Om du kontaktar en detektorist som du känner, eller om du annonserar efter en, så kan han eller hon söka tillstånd och du som markägare ger också ditt tillstånd för att söka på din tomt. Dom vet förmodligen hur och var man söker tillstånd lättast. Det är nog den enklaste vägen.  Men om du är det minsta intresserad av att fortsätta med metalldetektering, efter att du hittat din ring i potatislandet, så ska du köpa en egen detektor.

Du kan titta här på min sida om att Köpa Metalldetektor.

 

Öga

Du kanske gör fler fynd i potatisåkern som gör att detektorn betalar sig själv. Vem vet vad dina föregångare på fältet har tappat, kanske knappar, nycklar, mynt, smycken, leksaker. Den behöver inte kosta dig särskilt mycket och du får garanterat mycket nöje av din maskin. Det är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och för att öka intresset för naturvård och lokal kultur. Och du får ett renare potatisland, det är inte så dumt det heller.