Kattguld – Fool’s Gold

Vad Ă€r kattguld – Fool’s Gold?

Kattguld eller Fool`s Gold Àr ett mineral som vid första anblicken ser ut som guld men som vid en nÀrmare undersökning visar sig vara nÄt helt annat. Alla som varit ute och vaskat guld eller letat efter mineraler pÄ annat sÀtt har hittat kattguld. Du kanske har hittat Guld med en Metalldetektor.

Du hittar smÄ guldglÀnsande korn i din vaskpanna och Àr sÀker pÄ att nu har du gjort ett riktigt fint fynd. NÀr du undersöker det nÀrmare sÄ visar det sig att det lÀtt kan smulas sönder av tex en knivsudd (Guld smulas inte sönder, det plattas ut) alltsÄ Àr det inte guld.

Kattguld pĂ„ Engelska – Fool’s Gold

PĂ„ engelska kallas kattguld för “fool’s gold”, dĂ„rens guld och namnet förklarar vĂ€l ganska bra varför det kallas sĂ„. Det var bara dĂ„rar som lĂ€t sig luras och som inte kunde skilja kattguld frĂ„n riktigt guld.

PĂ„ Tyska finns ett liknande uttryck som heter “Katzen Gold” och pĂ„ Franska heter det ”l’or des fous”.

En bit Pyrit
Pyrit
Guldnugget Kattguld - Fool`s Gold
Guldnugget
Kopparkis Kattguld - Fool`s Gold
Kopparkis

Är det kattguld eller Guld?

Det som du tror Àr guld, men som Àr kattguld, Àr i de flesta fall pyrit (svavelkis), vilket Àr ett mÀssings gult, metallglÀnsande mineral som innehÄller jÀrn och svavel. Namnet Pyrit kommer frÄn det grekiska ordet för eld (pyr) eftersom det kan slÄ gnistor nÀr det slÄs mot metall eller sten.

Ett par andra mineraler kan ocksĂ„, under rĂ€tta förhĂ„llanden vara förvillande likt guld. Det Ă€r Kopparkis och Glimmer. Glimmer som lĂ€tt faller sönder kan fĂ„ det att se ut som om din vaskpanna Ă€r full av guld pĂ„ botten. 

HÀr Àr en tidigare sida om Guld och Katt guld.

Hur vet jag att det Àr guld?

Med lite övning finns det nÄgra enkla tester som du kan anvÀnda för att se skillnad mellan pyrit och guld.

En liten varning dock! MÄnga guldnuggets har ett samlarvÀrde som för det mesta Àr högre Àn guldvÀrdet. Om du gör Äverkan pÄ din nugget, med olika tester, sÄ kan det sÀnka vÀrdet pÄ din nugget.

Icke-förstörande test

🔍 Yta: De flesta exemplar av pyrit, som finns i naturen, kommer att ha en del flĂ€ckar pĂ„ ytan. Guld Nuggets eller smĂ„ guldflagor Ă€r vanligtvis ljusa och har en jĂ€mn fĂ€rg och en yta utan flĂ€ckar.

🔍 FĂ€rg: Pyrit har mĂ€ssingsfĂ€rg medans Guld har en mera gyllengul fĂ€rg. 

🔍 Form: NĂ€r du hittar Pyrit och Kopparkis Ă€r det vanligtvis som bitar med skarpa vinklar och hörn. De flesta guldpartiklar dĂ€remot, som vi kan hitta i vattnet, har rundade kanter och nedslipade former. 

Metalldetektor fynd

🔍 Streck,rĂ€nder: PĂ„ ytan av pyrit finns det nĂ€stan alltid, fina parallella linjer och rĂ€nder medans Guldet sĂ„ gott som aldrig har linjer eller rĂ€nder.

🔍 Specifik vikt: Guld har en specifik vikt pĂ„ cirka 19,3 medans den  specifika vikten för pyrit Ă€r ungefĂ€r 5. 

Guldnuggets i Kattguld - Fool`s Gold

Förstörande tester

🔍 Streck: Dra mineralet som du vill testa mot en bit oglaserat porslin, dĂ„ kommer du att fĂ„ ett streck frĂ„n mineralet. Streckets fĂ€rg avslöjar vilket mineral det Ă€r. Guld ger ett gult streck och Pyrit och Kopparkis ger ett mörkt grönt till svart streck.

🔍 HĂ„rdhet: Guld har en hĂ„rdhet pĂ„ 2,5 pĂ„ Mohs skala, medan pyrit har en hĂ„rdhet pĂ„ 6 till 6,5. 

🔍 Formbarhet: Guld Ă€r mycket formbart, och en liten bit guld böjer sig eller plattas till om du trycket pĂ„ den med tex en kniv eller en tĂ„ng. Pyrit, Kopparkis och Glimmer dĂ€remot kommer att krossas och har ingen formbarhet.

HÀr Àr en liten film om Fool`s Gold