Skattsökning

Skattsökning i Sverige

Visste du att mer än 2500 Guld och silverskatter har hittats i Sverige? Men att dom flesta gömda skatter finns fortfarande kvar i jorden för dig att hitta. Några av dom största hittade är:

  • Spillingsskatten – 76 kilo silver och brons
  • Hellerö Vikingatida silverskatt
  • Timboholms guldskatt

Skattsökning i Sverige är ett spännande ämne som många gärna skulle ägna sig åt lite oftare. Massor av skatter har blivit hittade men den största delen av skatterna finns fortfarande kvar att hitta, med Metalldetektor , Magnetfiske eller på andra sätt.

Att leta efter försvunna och gömda skatter har dom senaste åren blivit mycket populärt framför allt genom olika TV-serier. Vad som är en skatt eller inte det är nog upp till upphittaren att avgöra. Vad som är en skatt för mig kanske inte räknas som en skatt för dig. Men visst finns det mycket spännande som har gömts eller försvunnit genom åren.

2 500 guld och silverskatter i Sverige

Omkring 2 500 guld- och silverskatter har hittats i Sverige. Men skatterna är inte jämnt fördelade över landet. På Gotland, Öland och i Mälardalen och Skåne har man hittat flest skatter. I Skåne har man givetvis hittat mycket från 1600-talet och skånska krigen och på Gotland är det främst från vikingatiden.

Hur många skatter finns det kvar i Sverige?

Det har i alla tider funnits ett behov av att gömma sina värdefulla ägodelar  och då var det naturligt att gräva ner det. En del kan ha gömts i någon sorts offerritual men det mesta har nog gömts i krig eller orostider. Troligtvis är det bara en bråkdel av allt som gömts som har hittats. 

Ändra reglerna för Skattsökning i Sverige

Med den tilltagande försurningen av jorden och plöjning och byggande gör att många fynd förstörs innan dom hinner hittas. Troligen dom flesta hinner plöjas och vittra sönder innan dom hittas av en slump.

Nya regler för skattsökning med metalldetektorer

Det är en anledning till att jag och många med mig anser att metalldetektor reglerna måste ändras och förenklas. Istället för att låta ovärderliga fynd försvinna av tidens tand kan myndigheterna lätta på restriktionerna, enligt Dansk modell, och låta hobbyentusiaster hitta våra gemensamma skatter.

Spillingsskatten – Största vikingatida skatten

I juli 1999 hittades världens största skatt med vikingasilver. Skatten påträffades vid gården Spillings på Gotland och var delad på två delar, endast några meter från varandra. Allt som allt innehöll dom båda delarna cirka 76 kilo silver och brons.

Den första skatten bestod av drygt 5 000 mynt, 178 armbyglar och fingerringar, barrar, tenar och halsringar, med en sammanlagd vikt av drygt 25 kilo.

Den andra delen innehöll ca 9 000 mynt och 340 armringar, armbyglar, fingerringar, barrar och tenar. Den delen vägde runt 41 kg.

gotlandsmuseum.se

wikiwand.com/sv/Spillingsskatten

Hellerö Vikingatida silverskatt

2008 utförde Kalmar Läns Museum en arkeologisk undersökning med metalldetektorer vid Hellerö Gård i Kalmar län. Anledningen var att man tidigare hade hittat två vikingatida silvermynt där. Efter en brand i ett uthus hade det gjorts markplanering och då hittat mynten. På den intilliggande åkern hittade man sammanlagt 51 mynt och en tjock armring av silver. Troligen grävdes skatten ned någon gång mellan 1030 och 1050 e.Kr.

3 st silvermynt Skattsökning i Sverige

Timboholms guldskatt 

Timboholmsskatten hittades 1904 när man schaktade jord av en kulle 3 km öster om Skövde. Den består av 2 tackor och 26 spiralringar av guld och är den största bevarade guldskatten hittad i Norden. Dateringen är folkvandringstid (ca 400-500-tal), Totalt vägde fyndet 7,084 kg.

Timboholms guldskatt Guldringar och Tackor  Skattsökning i Sverige

Guldet är rent, ca 23-24 karat, det gör att man misstänker att det är romerska solidus mynt som smälts ner till ringar och tackor. För att komma upp i en vikt på drygt 7 kilo behöver ca 1500 mynt smältas ner.

wikimedia.org