Vikingaskatt i Täby

Vikingaskatt i Täby

Det var för ett par år sedan som man hittade en stor vikingaskatt i Täby i samband med utgrävningar som gjordes där.

En av arkeologerna gick med metalldetektor på området och fick ett stort och intressanta utslag på detektorn. Det visade sig vara en skatt som skulle bli en riktig sensation.

Hela Vikingaskatten i Täby utlagd

Metalldetektorfynd

Metalldetektor Fyndet var en keramikkruka, och i den låg åtta halsringar, en påse med tolv mynthängen, alltså mynt som använts som hängsmycken, några armringar, två pärlor och en silver ring. Föremålen hade först  lagts ner i en tygpåse och sen i ett keramikkärl. Arkeologerna hittade också andra föremål, såsom pilar, keramik, vridkvarnar och amulettringar, inom området. 

Kvinna med Metalldetektor letar efter Vikingaskatt i Täby

1000 År Gammal Vikingaskatt

Det var när arkeologerna  grävde ut grunden till 20 hus och byggnader från vikingatiden som fyndet gjordes. Skatten låg gömd under det som en gång varit ett trägolv. Fyndet är mycket välbevarat med tanke på att de begravdes för nästan tusen år sedan.

Mynt Vikingaskatt i Täby
Arabiskt mynt Vikingaskatt i Täby

Gömde Skatten Under Golvet

Varför invånarna bestämde sig för att gömma det som kanske var deras mest värdefulla föremål under ett trägolv vet man dock inte. Troligen begravdes föremålen i all hast när byn eller hushållet blev hotat, och sen kunde ägarna aldrig återvände för att plocka upp sin skatt.

Utgrävning Vikingaskatt i Täby

Silvermynt Från Vikingatiden

Flera av mynten kommer långväga ifrån och visar att det var vanligt med  handel och kontakt med resten av omvärlden under vikingatiden. Det är europeiska mynt men även fem arabiska silvermynt, så kallade dirhemer. 

Några av mynten är präglade i Böhmen , Bayern, England och Frankrike. Ett av mynten, ett 900-talsmynt som är präglat i den franska staden Rouen i Normandie, är av särskilt intresse och beskrivs som ”extremt sällsynt”.

För Fler Foto och Filmer

Arkeologernas Pressmedelande