Bygga Metalldetektor

 Om man överväger att bygga metalldetektor så brukar det vara av två anledningar. Endera att man helt enkelt är intresserad av teknik och att man bygger för att man vill prova om man kan få det att fungera . Den andra anledningen brukar vara att man vill få en billigare metalldetektor än den man kan köpa. Att bygga en detektor som fungerar är inte särskilt svårt.

Har man pysslat lite med teknik i allmänhet så brukar det inte vara så svårt att bygga en egen metalldetektor. Det finns en uppsjö av ritningar och beskrivningar på Internet som man kan följa för att få till en fungerande detektor. De enklaste modellerna kan bara detektera om man för dom nära metall, utan att indikera vilken slags metall eller hur långt bort den är.

 Blixt-gul

Metallsökare i Byggsats

Det finns också byggsatser för att bygga metalldetektor, både sådana som är avsedda att lära ut teknik och elektronik och sådana som är avsedda att fungera för särskilda förhållanden. Jag har byggt en del elektronik i mina dar men aldrig en metalldetektor.

Principen är dock samma i alla detektorer, man har en sändande strömsatt spole (elektromagnet) och en mottagande spole. När fältet däremellan påverkas så får man en detektion. En riktigt enkel detektor kan byggas med bara en spole. Detta är givetvis lite förenklat men principen är denna.Kontroll och Djup

Det som skiljer en egen gjord detektor och en köpt detektor kan man säga är, hur den detekterar. Att få ett eget bygge att reagera när det kommer nära metall är en sak, men att få den att reagera olika, på olika metaller är en annan. eller att uppskatta hur djupt målet ligger. Det hänger alltså på själva utförandet och mjukvaran. Det är oftast i kontrollenheten som den stora skillnaden ligger mellan olika detektorer. I dag har man visserligen utvecklat olika spolar för olika ändamål, men det är mjukvaran och kontrollenheten som gör den stora skillnaden.

smartphone-svart bygga metalldetektor

Metalldetektor och Appar

Ett relativt nytt område när det gäller metalldetektorer är appar på smartphones. Det finns ett antal olika appar som ska kunna användas som detektorer, både till iphone och Android. Dom fungerar så att dom mäter ändringen i magnetfältet när telefonen är nära ett metallföremål. Jag har inte provat nån app så jag vet inte hur bra fungerar. Det  finns många som är gratis så det är väl bara att prova sig fram.

Chip-lila-rökAtt bygga metalldetektor från grunden ger nog kunskap och en bra tillfredsställelse, men att använda den för hobby detektering på fältet tror jag fungerar mindre bra. Däremot kan man nog få till en fungerande detektor som duger att leta spik eller rör i väggen när man ska renovera. Om du är sugen på att prova på metalldetektering så finns det metallsökare att köpa i alla prisklasser, så det behöver inte bli dyrt. Du kan börja med att läsa på min sida om att köpa metalldetektor. Eller till sidan om Utrustning

Här är några byggsatser som finns att köpa för att komma igång med sitt metalldetektor byggande.

velleman-k7102

https://www.elfa.se/search?q=Byggsats+metalldetektor

 

 

 

kit-metal-detector

http://byggarobot.se/sv/product/kit-metal-detector/

 

 

 

 

Här är några av alla dom sidor med instruktioner om att bygga sin egen metalldetektor.

http://www.instructables.com/id/Simple-metal-detector/

https://www.allaboutcircuits.com/projects/metal-detector-with-arduino/

http://www.instructables.com/id/HomeMade-Metal-Detector/

https://www.wikihow.com/Build-a-Metal-Detector

http://www.geotech1.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=metdet&file=projects.dat

Posted in blog, Uncategorized, Utrustning
Taggar ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 + femton =