550 guld och silvermynt hittades av metalldetektorister

550 guld och silvermynt hittades av metalldetektorister

Upptäckten av Guld och silver mynten gjordes av fyra metalldetektorister i Buckinghamshire. Fyndet innehåller bland annat 12 st mycket sällsynta guldmynt från digerdödens tid, tidigt 1300 tal. Detektoristerna som hittade skatten är fyra amatör detektorister som deltog i en lokal metalldetektor-träff.

‘It was a miracle moment after moment for everyone.’

‘It felt unreal. After finding the hoard, and then clearing the area, we had to extend the search twice more because we were finding so much.

The Hambleden Hoard

The discovery was made by four treasure hunters with a metal detector.
The hoard includes 12 very rare full gold coins from the time of the Black Death.
Its finders slept in a tent during the four days of excavations to prevent stealing.
The collection will be sold with the earnings split between with the land owner.

KÄLLA: https://www.dailymail.co.uk

Upptäckarna sov i tält under de fyra dagarna som utgrävningarna tog för att förhindra att utomstående skulle komma åt att stjäla skatten. Samlingen kommer att säljas och pengarna delas mellan markägaren och upphittarna. Guld- och silvermynten är värderade till ca £ 150 000.

Mr Tobiasz Nowak, a baker from Newcastle added: ‘I can’t even imagine how we got so lucky. It was the best weekend of my life. I’ll remember it my whole life.’

Guld och silvermynt

Detektorister från hela världen som var på mötet kom för att ta en titt, när de fyra hittade mynt efter mynt. “Hambleden skatten”, har troligen blivit gömd av en rik person för mer än 600 år sedan. Den första dagen hittade de 276 silvermynt och nio guld- mynt. De flesta silvermynten kommer sannolikt att vara värda mellan £ 20 och £ 50 vardera – medans  dom mera sällsynta är värda cirka £ 500 vardera.

3 Comments

  1. Jag är intresserad av arkeologi och har den senaste tiden “snöat in” på metalldetektor och sökte information om det och snubblade över denna sida. Den är mycket fin, välskriven och lättläst. Fortsätter botanisera bland artiklar och blogginlägg – Tack!

  2. Ja det är typiskt ‘Sverige’, vad Svensk nu betyder, att man inte får använda metall detektorer. I England är det super vanligt och där hittar dom också mycket historia. Den som hittar fynden delar eventuella fynd med markägaren så ingen klagar. Men här i Sverige vill inte regeringen veta av att vi har någon ‘historia’. Detta är typiskt för en diktatur stat, inte ett land som påstår sig vara en demokrati.

    Det dom inte förstår är att genom tusentals år har kyrkan och bonden förstört så otroligt mycket det är rent skamligt, och dom bara fortsätter. Runstenar och dylikt som hittas blir inte anmält. Så det går bra dra upp saker om man är en bonde men inte om man bara vill gå ut och leta lite för att det verkligen intresserar en. Tänk vad vid skulle kunna få fram om vår egen historia om vi fick lov göra som man gör i England.

    Bra och informativ hemsida, tusen tack för all intressanta saker här. Tack.

Leave a Reply

fyra + två =