Böcker om Metalldetektering

Böcker om Metalldetektering

Jag var nyligen på en tur till England och hälsade på min dotter. Vi passade på tillfället att besöka ett par bokhandlare. Utbudet av böcker om metalldetektering var enormt och ett rent himmelrike för en person som är intresserad av detektering och arkeologi (och böcker). Ja inte bara dom områdena utan när man går och tittar så ser man så mycket annat som verkar intressant också. Det finns i princip inget område som inte en bokhandel av den här storleken täcker in.

Metalldetektor och Guldgrävning

Eftersom böcker om metalldetektering och guldgrävning är sparsamt förekommande hos svenska bokhandlare så var det med extra intresse som jag tittade på dessa böcker. Metalldetektering är ju en stor hobby i England så det finns många böcker i ämnet. Många av böckerna är givetvis från USA och behandlar detektering ur Amerikansk synvinkel, men det finns massor av böcker som alla har nytta och glädje av oavsett var man bor.

Böcker om Fynd, Mynt och Reliker

En speciell kategori böcker som jag själv tycker är extra intressant är böcker om olika fynd och reliker. I sådana kan man ofta få en ”hint” om vad det är man har hittat. Finns det mycket bilder så kan man se om det man själv har hittat är något som liknar det som finns i boken. Fynden ser oftast snarlika ut vare sig dom kommer från England eller Norden.

Men man måste givetvis begränsa sig av ekonomiska och inte minst med tanke på bagagevikten på flyget. Men några böcker fick jag med mig hem och en hel del andra tittade jag på och tog en ”mental anteckning” på inför framtiden. Det är verkligt härligt att besöka en bokhandel som består av fem våningar fyllda med allt vad litteratur har att erbjuda. Man upptäcker en massa andra områden som har spännande och fina böcker.

Special Böcker

Allt ifrån stora kända författare och böcker, till små specialiserade nischer, varav några man aldrig hör talas om. Man vill titta och bläddra i så många olika böcker i olika ämnen. Jag ska här nedan ge en liten introduktion till några av de intressanta böcker som jag köpte eller som jag fick spara till nästa besök.

How to Research for Treasure 

Bok How to Research for Treasure Hunting and Metal Detecting Böcker om Metalldetektering

Den här boken fokuserar mycket på själva efterforskandet efter skatter. Hur man finner platser och information om olika skatter som har försvunnit. Hur man värderar information, vad som är viktigt och vad som är oviktigt. Hur man arkiverar och hur man gräver vidare. Den utgår från Amerikanska för hållanden men är en spännande bok att läsa, och är applicerbart på våra förutsättningar. Mer Info.

 

Detector Finds 1-7

detector-finds

På Engelska finns det många böcker som fokuserar på fynden. I den här typen av böcker kan man få ledtrådar till sina egna fynd, vad det kan vara och hur det har används. Dom utgår givetvis från fynd gjorda i England, men dom flesta saker man hittar i jorden har en motsvarighet även i andra länder. Dom ger en bra ledning till vad det är man hittat. Den här typen av böcker ger utöver en ide om vad man hittat, spännande läsning om andra ting. Mer Info.

Standard Catalog of World Coins

Bok standard-catalog-of-world-coins-1901-2000 Böcker om Metalldetektering

Ett storslaget standardverk som täcker in världens alla mynt under hela 1900 talet. Täcker det mesta inom identifiering, hur man snabbt ser från vilket land det kommer, Datering, Kvalité både Svenska och internationella. Finns tabeller som visar hur siffror visas i olika delar av världen (Numeral System). Allt som finns att veta om mynt under 1900 talet finns här. Mer Info.

Treasure Hunting on a Budget

Treasure-Hunting-on-a-Budget

En bra startbok som täcker in många olika områden när det gäller skattletning. Ger tips om metalldetektering, Guld vaskning, Dumpdigging, dvs. gräva upp gamla soptippar, mm. Finns också en del 2 av denna bok. Finns att beställa i Sverige på Bokus. Är på Engelska. Mer Info.

Buttons & Fasteners

buttons-and-fasteners-500bc-ad1840 Böcker om Metalldetektering

Knappar och fästen är nåt man hittar överallt. Den här boken ger en inblick i knappar och fästen under 2500 år. Jag kan garantera att du kommer att hitta eller redan har hittat olika knappar och fästen när du har eller kommer att gå med en Metalldetektor. Om du har en sådan här bok kan du snart lura ut från vilken tid fyndet kommer och vad det är. Mer Info.

Studera flitigt och gräv djupt! 😁