Hittade Guldmynt under renoveringen

Plozevet-skatten: 239 Guldmynt hittades under renoveringen av en herrgård.

När man renoverar ett gammalt hus så kommer det ofta överraskningar i dagen som man inte hade räknat med.

Men i det här fallet så var det ingen dålig överraskning utan den kunde betala för hela jobbet på herrgården. 2019 beslutade sig ett par för att restaurera det hus som dom hade  köpt 2012 i Plozevet i Frankrike. Här kan du läsa om några Svenska skatter.

Metallåda och börs med Guldmynt

63-årige François Mion, som äger herrgården från 1200-talet tillsammans med sin fru, bestämde sig för att göra om ett uthus till bostadshus.

Hantverkare anlitades och jobbet påbörjades. Efter en tid hittade hantverkarna, dold i en vägg, en metallåda som visade sig vara fylld med guldmynt. Några dagar senare hittades ytterligare en gömma med guldmynt. Den här gången en börs gömd på en balk under taket. Totalt 239 guld mynt, präglade under Ludvig XIII och Ludvig XIV: s regering hittades.

Fram och baksida på ett Guld ynt ur Hittade Guldmynt under renoveringen

Mynten är äkta och mycket värdefulla

Alla mynt har undersökts och äktheten har verifierats, 23 mynt är utfärdade under Louis XIII och 216 av mynten under Louis XIV. De äldsta mynten är från 1638 och de senaste från 1692. 

Mycket sällsynta exemplar

Bland mynten finns flera som är ytterst sällsynta. Tex en “Louis d’or à la Croix des Templiers” med ett uppskattat försäljningsvärde på 8 000 – 12 000 euro. Och en “double Louis d’or” från Louis XIV tid värderad till ca 15 000 euro. Den senare är så sällsynt att man har bara hittat 120 ex på 350 år. 

Får dela fifty – fifty

Många guldmynt - Hittade Guldmynt under renoveringen

Fransk lag säger att fyndet kommer att delas 50% – 50% mellan ägarna till fastigheten och dom som hittade mynten. Guldmynten kommer att säljas på auktion den 29 september, på Ivoire Auction House , som uppskattar att de är värda över en kvarts miljon euro, eller ca 300 000 dollar. 

Så undersök lite extra noggrant nästa gång du ska renovera eller rusta upp ett gammalt hus. Det kan finnas nånting gömt eller glömt