problem med din metalldetektor

Problem med din metalldetektor? Den krånglar, eller har slutat fungera? Med några enkla  kontroller och tester, kan du troligtvis få din metalldetektor att fungera som den ska igen.

metalldetektor krets kort - problem med din metalldetektor

Vad ska du göra om du har problem med din metalldetektor?

Även om de flesta metalldetektorer är väldigt driftsäkra så kan du vid något tillfälle råka ut för att detektorn krånglar. Den kanske börjar reagera konstigt, ge falska signaler eller så kan den sluta fungera helt.

Men innan du rusar iväg till närmsta detektor butik för att skaffa en ny bästa vän, så finns det en del saker som du kan börja med att kolla. Oftast kan du felsöka lite och lösa problemet själv. Det brukar som sagt inte vara några stora fel och du kommer snart att vara igång med din skattjakt igen.

🛠️ Kontrollera batterierna

Batteri - problem med din metalldetektor

Det första du bör göra är att kontrollera dina batterier. Även om batteriindikatorn, på detektorn, visar att batteriet är tillräckligt laddat så kan det vara en bra idé att prova med helt nya batterier. Är batterierna korrekt installerade och av rätt sort? 

Undersök även kablar och kontakter på kontrollboxen så att det inte finns några skador eller glapp.


🛠️ Batterier till Pinpointer

Att kolla batterierna, gäller även din pinpointer. Om den börjar bli lite knasig och ger svaga eller inga signaler, så prova med nya batterier, det brukar nästan alltid lösa problemet. 


🛠️ Undersök Sökspolen

Måltavla

Spolen är en känslig komponent på en metalldetektor. Eventuella skador på den kan resultera i felaktiga och osäkra signaler. Ge sökspolen en grundlig och noggrann kontroll. Har den lösa sladdar eller kontakter? Är den kanske sprucken eller skadad? 

Ger den falska signaler om du skakar på spolen, är det troligen en kontakt eller kabel som glappar. Finns det en möjlighet att det har kommit in fukt i spolen när du använt den i vatten eller fuktigt gräs?

Har du flera sökspolar, så kan du byta till en annan för att se om det är spolen eller kontrollboxen det är fel på.


🛠️ Kolla inställningarna

Data skärm - problem med din metalldetektor

Starta om din maskin med fabriksinställningar. Det kan ju vara så att du har gjort någon inställning som gör att den inte fungerar riktigt. Så nollställ allt och starta om den så kanske det löser problemet. Läs mer om : Inställningar På Metalldetektorn


🛠️ Tänk på Omgivningen

strand

Är du på en strand eller i ett extra mineralrikt område? Finns det kraftledningar eller elektriska staket i närheten? Finns en mobiltelefon eller en annan metalldetektor i närheten som stör? Falska signaler och andra störningar kommer vanligtvis från störningskällor i omgivningen. Läs mer om : Falska Signaler


🛠️ Sök professionell hjälp

Anteckningsblock

Om du trots alla dina kontroller och tester ändå inte får den att fungera, så måste du kanske ta professionell hjälp. Kolla då om garantierna täcker reparationskostnaderna. Många Detektorer har flera års garanti, så spar kvitton och håll koll på Garantitiden.

Metalldetektorn är ju en investering, så ta hand om den väl så kommer den att ge dig glädje och rikedom i många år.


Så kom ihåg! Om du har problem med din metalldetektor: Batterier, Sökspole, Kablar, Inställningar, Omgivning-Miljö.

Lycka Till o God Jakt!!