Söka med Metalldetektor Tips

Några tips när du ska ut och söka med Metalldetektor!

Här kommer några tips när du ska ut och söka med Metalldetektor. Det finns få saker som är så irriterande, som att komma ut på en detekterings runda och upptäcka att man har glömt något som man behöver. Du startar dagen glad i hågen, med ditt nykomna tillstånd från Länsstyrelsen, packar ner din metalldetektor och din pinpointer. För du kom väl ihåg din pinpointer? 

Kom ihåg :

  • Metalldetektor!
  • Pinpointer!
  • Batterier!
  • Grävverktyg!
  • Kläder!
  • Påsar & Fickor!
  • Mat & Dryck!

Du hoppar in i bilen och susar iväg mot ditt mål, fältet som ska ge dig det stora fyndet. När du kommer fram och sätter igång upptäcker du att batteriet är lågt i din detektor eller i din pinpointer, tusan också. Och så klart har du inga extra batterier med dig.

Leta upp en skatt med metalldetektorn

När du får din första fina signal och ska börja gräva så….. men va f.., du har glömt spaden. Du får helt enkelt krafsa med en pinne, det kan fungera om marken är mjuk och lös. Nu har du tur, och det kommer fram lite intressanta saker ur den upp krafsade jorden. 

Skräp och fina fynd

Det som är skräp lägger du i en ficka och dom spännande fynden i en annan. Du får lägga det i fickan efter som du har glömt att ta med någonting att stoppa fynden i. Det betyder att dina fickor snart är fulla med jord och grus, tillsammans med spik, skruvar, kapsyler och andra fynd.

En bra gräv kniv underlättar betydligt. Gräv Knivar har oftast en vass kant som skär lätt genom jorden och gräset och är en väl värd investering. Du kommer att kunna göra fina pluggar som gör det lätt att lägga igen hålet efter dig.


Keepart grävkniv, Rostfritt stål, Bälteshållare, Slipade kanter, Flera funktioner.


Campingspade, 70 cm hopfällbar, allt-i-ett-multiverktyg, med förvaringsväska.


Grävspade Söka med Metalldetektor Tips

Qingxin grävverktyg Multifunktion, Bekvämt handtag, Sågtandad kant och slipad kant.


En spännande stund med metalldetektorn

Om det är en solig dag och du har glömt en keps, så kan du räkna med att bränna pannan och huvudet. Efter en timme eller två så kan du vara säker på att du ger vad som helst för lite fika och kanske en smörgås. Stövlar behöver man också om man inte går på en gräsmatta förstås.

Handskar är bra att ha

Handskar kan också vara bra att ha om det är lerigt eller skitigt där du gräver. Handskar skyddar också händerna eftersom du aldrig vet vad som kommer upp när du gräver. Så ett par smidiga handskar är en bra investering.

Planera metall sökandet

Så vad kan man lära sig av denna sedelärande historia😁,som jag har upplevt ett antal gånger. Jo! att det är bra att tänka till lite innan man fariväg och kör igång med metall sökandet. Om man kommer ut och batteriet är helt slut så är det bara att vända hem igen. Om man är van att använda pinpointer och man har glömt den så är det lika illa, eller batterier till densamma är slut.

Metalldetektor med pinpointer

1-öre-1769 Söka med Metalldetektor Tips

Man klarar sig bra utan pinpointer på stranden, där man kan sila sanden lätt, men i vanlig jord är det fruktansvärt irriterande att få en bra indikation och sedan inte kunna hitta saken i hålet.

Många detektorer har ju inbyggda pinpointer men har man grävt en plugg är den inbyggda inte till mycket nytta. Då vill man ha en riktig pinpointer för att hitta rätt. Ett mynt i hålet har ju för det mesta samma färg och utseende som den omgivande jorden. 

Väskor, Fickor, Skopor 

Det finns såklart färdiga fynd fickor, och här är en riktigt bra, att köpa från alla kända metalldetektor tillverkare, men en vanlig spikficka som man fäster i bältet tycker jag fungerar lika bra.


Fösvaringsväska Söka med Metalldetektor Tips

Förvaringsficka Oxfordtyg med justerbart bälte


Verktygsväska Organizer Justerbar Bälte


Söka med sandskopa

Det är många detektorister som använder sandskopa när dom går på stranden, för att sila fram fynden, så kom ihåg den också. En Sandskopa har jag tillverkat av ett durkslag som jag har tagit upp hålen lite större i, det funkar hur bra som helst. Gör inte hålen för stora bara så att små saker som t.ex. örhängen eller småpengar slinker igenom. 

Annars finns det en massa bra skopor att köpa, både billiga och lite dyrare. Finns modeller med skaft också så att du inte behöver ner på knä för att sila fram skatten.


snadskopa i Söka med Metalldetektor Tips

Halllo sandskopa, Extra spade


Sandskopa i metall, Fäste för skaft


Regn och rusk

Bäst som det regnar så kommer det en skur. Ta med regnskyddet till din detektor eller en plastpåse i fickan. Regn och väder skydd finns för många modeller, och endel detektorer är regnskyddade från början. 

Plastpåsen kan funka som regnskydd om det inte vräker ner, men då kanske man inte vill vara ute på fältet i alla fall. Det kan vara bra att ta med flera påsar så kan du sortera fynd och skräp som ska kastas direkt.

Fler tips när du ska söka med metalldetektor 🚩

tumme upp Söka med Metalldetektor Tips

Det finns såklart massor av andra prylar som kan vara bra att ha. Som tex en liten borste och trasa att ta bort jord med från ditt fina fynd. En lupp eller förstoringsglas är det också kul att ha med så du kan detaljstudera ett mynt tex och se från vilket år det är. Men framför allt kommer du att ha en spännande och kul stund med din detektor, det har man alltid. Och kom ihåg pinpointer och batterier.😁

Lycka till med grävandet och letandet.