Magnetfiske detektorist.se

Magnetfiske

Innehåller affiliate länkar från ClasOhlson och Amazon

En hobby som idag blir allt vanligare, är att man går ut och fiskar, men inte efter fisk med en krok utan med en magnet och fiskar efter metallfynd, såkallat Magnetfiske. Med ett rep och en kraftfull magnet kan du göra riktigt fina fynd. Jag hoppas att du finner bra och användbar information om magnetfiske på den här sidan.

Semester Hobby

boy-fishing magnetfiske

Magnet fiske passar alla oavsett ålder eller var man bor. Det finns alltid ett eller flera vattendrag och sjöar som är bra och passar för magnet fiske. Okey bor du mitt i skogen, miltals från vatten kanske det kan vara svårt, men du kan alltid passa på med lite magnetfiske på semestern.

 

Magnetfiske är en spännande hobby och bra för miljön om det görs på ett skonsamt sätt. Vad är då magnetfiske? Magnetfiske kan ses som en kombination mellan skattjakt och miljöarbete. Även om känslan för skattjakten är det som är drivande i dom flesta fall så är det positivt för miljön att mycket skrot och miljöfarliga ämnen tas upp från botten av sjöar och vattendrag.

 

Neodymmagneter-och-rep

 

Utrustning för magnetfiske

Utrustningen för magnetfiske är den enklaste tänkbara, allt du behöver är ett starkt rep och en stark magnet. Den magnettyp som används mest idag är neodymmagneter. Det finns magneter av många olika storlekar och styrka. En del magneter är väldigt starka, det finns magneter som drar flera hundra kilo. Om en sådan magnet fastnar rejält på botten så finns det små möjligheter att dra loss den. Den bör inte vara för svag heller eftersom sakerna ofta sitter fast i leran på botten. Här är en riktig super magnet. Perfekt för magnetfiske.

Kraftiga magneter

För en vuxen kan man börja med en dragstyrka på ca 50-120 kg. Hittar du en cykel eller ett kassaskåp så kanske du behöver en magnet som är starkare. Du kan ha flera magneter med olika styrka med dig att prova. Du kanske får ett napp på något riktigt tungt som du inte kan dra in med den svagare magneten, då kan du byta och fästa en starkare magnet på repet och prova igen. Det ska finnas en ögla eller ett hål i magneten så att du säkert kan fästa linan i magneten. Kom ihåg att dragstyrkan på repet måste överstiga dragstyrkan hos magneten med god marginal.

 

Magnetfiske utrustning

  • En stark neodymmmagnet med en ögla eller ett hål i, där du kan fästa en lös ögla. Tänk också på att ha någonting att förvara magneten i. Lägger du den löst i bakluckan på bilen kommer den obönhörligen att fastna i all metall runt omkring. En trälåda fungerar bra.
  • En smidig lina eller rep som klarar magnetens dragstyrka med god marginal.
  • En karbinhake så du kan fästa slutet på linan i någonting, så du inte kastar hela längden i sjön. En rejäl ögla funkar också bra.
  • Superlim och el-tejp. Limmet hälls i skruvgängan, om det är en skruvad ögla, så att den inte gängar upp sig när du upprepade gånger drar linan och magneten efter botten. Tejpen lindas runt linan några decimeter upp från magneten så att den skyddas och inte skavs av.
  • Ett par handskar, det blir mycket skrot som fastnar på magneten och det kan vara svårt att få loss och det kan vara vasst och smutsigt.
  • Stövlar, om det inte är varmt och på en badstrand.
  • Ett träskaft med en krok på kan vara bra för att lyfta upp fyndet den sista biten.
  • Någonting att samla fynden i, hink, burkar, lådor.

 

 

Neodymmagneter-Permanentmagneter

Neodymmagneter (NdFeB magneter) eller supermagneter, är den vanligaste magneter av så kallade sällsynta-jordarts-metaller. Det är en legering mellan neodym, järn och bor. Det är den starkaste typen av permanentmagneter och har ett högt motstånd mot att bli avmagnetiserad.  Dom är dock jämförelsevis ganska spröda och kan spricka vid alltför hårdhänt behandling. Så man ska t.ex. inte borra i magneten för då spricker den. Många neodymmagneter är därför belagda med en skyddande yta, för att skydda mot slag och mot rostangrepp.

Magneter Clas Ohlson

Neodymmagnet-Clas-OhlsonClas Ohlson har neodymmagneter med en dragkraft på upp till 50 kg. Kanske i minsta laget, men duger för att prova på magnetfiske. Problemet på den modellen är at den har en öppen krok men om man byter den mot en sluten ögla fungerar den bra. Eller om man böjer ihop kroken till en ögla. 

 

Känsliga Neodymmagneter

Kom ihåg att neodymmagneter är känsliga och kan spricka vid påverkan, så sätt fast den ordentligt om du ska göra något med den. Det ideala är att man har en magnet som har en fast, sluten ögla. Dom flesta har öglor som går att skruva loss, då får man lossa den och och fylla gängen med ett bra lim så att den inte kan lossna. Om man köper en magnet utan ögla, som bara har ett hål i mitten så får man montera en egen ögla. Kom ihåg att magnetens sida som ska fästa mot dina fynd inte kan ha en bult eller skruv som sticker ut, då kommer den inte att fungera som den ska. Det är därför hålet på magneterna är nedsänkt.

Supermagneter

Det magnetiska energivärdet är ca 18 gånger större än vanliga permanentmagneter. De magnetiska egenskaperna är beroende av tillverkningsteknik och legering. Dessa supermagneter kan vara väldigt starka och man måste vara försiktig när man hanterar dessa. 👿 Speciellt gäller det barn 👿 . Får man fingret emellan när en magnet med stor dragkraft fäster mot metall kan den göra rejäl skada. Håll även kreditkort och mobiltelefoner på behörigt avstånd från magneten.

        Lite info om Neodymmagneter   https://en.wikipedia.org/wiki/Neodymium_magnet

 

Här är några starka magneter från Amazon.

Magnetfiske-magnet-1

Magnetfiske-magnet-2

Magnetfiske-magnet-3

Magnetfiske-Neodymmagnet-4

Lina och rep för magnetfiske

Linan eller repet måste vara av bra och stark typ. Den måste med god marginal överstiga dragstyrkan hos magneten. I båtbutiker brukar det finnas bra linor. Men det finns bra linor och rep i dom flesta verktygs och maskinbutiker. Vilken lina man föredrar är en smaksak. En lina som är lite grövre är i allmänhet lättare att hantera då det blir lite mer att hålla i och är oftast starkare. Å andra sidan kan en tunnare lina upplevas som lättare att få känslan för, var och hur magneten arbetar. Här är några linor och rep som kan vara lämpliga för magnetfiske.

 

Rep-och-linor-för-Magnetfiske

 

Ett bra ställe att fiska med magnet

Och så behöver du ett bra ställe att vara på, givetvis. Det finns många ställen som lämpar sig bra för magnetfiske. För det första så får det inte vara allt för djupt, man drar ju in magneten efter botten. För det andra är det bra om det inte är allt för dyigt och fullt med grenar och trädstammar som magneten kan fastna i. Nästa sak är ganska uppenbar, magnetfiska på sådana ställen där det är eller har varit människor. Badplatser, både nya och gamla övergivna är bra ställen.

Magnetfiske-Platser

 

Runt och omkring broar och bryggor, både nya och gamla som kanske har försvunnit i dag. Kanske har det stått en kvarn eller en smedja vid något vattendrag, då kan det finnas mycket spännande i vattnet utanför. Nästan alla städer och samhällen har åar och vattendrag som rinner igenom, och där har det garanterat slängts och ramlat i en massa grejer. Det mesta kommer att vara just skrot och skräp, men en del kommer att vara spännande fynd. Det som är fynd för en person kan vara skrot för en annan och tvärt om.

 

Magnetfiske fynd

Vad kan man då hitta med sin magnet? Ja allt som är metalliskt, nästan. Knivar, kassaskrin, mynt, ammunition, burka, verktyg, fiskedrag, järnstänger, cyklar, kundvagnar är några av dom saker som man kan hitta om man provar magnetfiske. Det är ju tyvärr så att ädelmetaller som guld och silver inte är magnetiska, så dom kan man bara få upp om dom t.ex. sitter på ett smycke som har andra metaller i sig. Eller om dom finns i en metallisk behållare av något slag.

Magnetfiske-fynd

 

Mynt kan man få upp om dom är av äldre modell. Förr hade man järn i många mynt och sådana fastnar bra. Men även endel nyare mynt såsom 5 kronor från 1972 fastnar på en magnet.

 

Det händer då och då att det hittas både vapen och ammunition. Om man hittar vapen eller ammunition så ska man omgående kontakta polisen. Har det legat länge i vattnet så är det nog inte så stor risk att det är nåt farligt, men det kan man aldrig veta. Se också till att städa efter dig, det kommer att samlas en hel del skräp runt dig när du magnet fiskar. Kasta tillbaka sjögräs och lera och släng skräpet på avsedd plats.

 

Är magnetfiske lagligt?

Det här är ett ganska luddigt område eftersom det är en ganska ny hobby. Om man går på allmänna områden så tror jag inte att det ska vara några problem. Kommunen tycker rimligtvis att det är en bra sak att få sina vattendrag rensade från skrot (och lite andra fynd 😀 ). Man kan höra med kommunen om var det kan vara okey att slänga i en magnet och dra upp lite fynd. Det kan finnas ställen i vattendrag och sjöar, där det av olika skäl kan vara olämpligt att magnetfiska. Ta alltid största möjliga miljöhänsyn, det finns många andra platser att magnetfiska på om det skulle vara stopp på något ställe av hänsyn till miljön. Det finns t.ex. fisk eller växter som kan vara känsliga för störningar, elkablar eller fiskodlingar.

 

Magnetfiske tillstånd

Kommer du till ett vattendrag som är privat så måste man givetvis se till så att du har markägarens tillstånd. Jag tror inte att allemansrätten i hela sin utsträckning täcker in magnetfiske. Tar du bara miljöhänsyn så tror jag inte att du får några problem, möjligen med nyfikna åskådare som tycker att du är lite hm . . . annorlunda

LYCKA TILL!

Magnet-fiske-magnet