Metalldetektor under vattnet

10 Tips på hur du använder Metalldetektor under vattnet

Här är 10 Tips på hur du använder Metalldetektor under vattnet och i strandkanten. Från strandkanten och några meter ut är där dom flesta saker tappas som inte hittas igen. Det kan bli din egen guldgruva av spännande fynd.

Bra ställen för att dyka med metalldetektor

För att kunna hitta någonting intressant med metalldetektor i vatten bör du vara på ett bra ställe som frekventeras av mycket folk. Det mest självklara stället är givetvis badstränder. Det finns dock andra platser som kan vara av intresse t.ex. under gamla broar eller vid stränder där det har funnits hus eller kvarnar, smedjor, bryggor eller liknande. Det vanligaste är dock badstränder.

Söka med Metalldetektor under vattnet

Du behöver vanligtvis inte dyka speciellt djupt för att göra fynd. Det är några meter ut från strandkanten som dom flesta saker tappas och försvinner. Redan på en eller ett par meters djup är det svårt att hitta något som du har tappat när du badar, en ring eller ett halsband, om du inte kan dyka med cyklop på rätt ställe. Och då ska du ha en väldig tur om du ska hitta det, om du inte har en metallsökare givetvis. 
Någonting att gräva med

Om det bara är sand kan du ofta gräva med bara handen, fläkta undan sanden. Om det är lite lerigt på botten så kan det vara bra att ha någonting att gräva med. En liten enkel spade, som du kan fästa i ett band kring handleden.

Sandskopa underlättar sökandet

Cartoon bucket Metalldetektor under vattnet

Sandskopa är det allra bästa om du ska sila igenom sanden där du har fått en indikation. Detta gäller både på stranden och i vattnet. Det behöver inte vara någon dyr modell utan enklast möjliga gör jobbet lika bra. Om den har ett långt skaft så är den lättare att använda. Då behöver du inte krypa på knä eller ner under ytan för att få fram fyndet. Du kan till och med göra en själv.

Påsar & fickor kommer du att behöva

Kom Ihåg att ta med någonting att ta fynden i, en finmaskig nätpåse kan vara bra. Gärna en för fynd och en för skräp. Du kan inte hålla någonting i handen om du försöker gräva samtidigt och fickor på badbyxor brukar vara synnerligen dåliga.

Sök lugnt och metodiskt

Ta det lugnt. Sök metodiskt igenom en bit åt gången. När du söker i vattnet är det lätt att missa var du har varit och var du inte har varit. Så fokusera på ett litet område i taget.

Observera omgivningen

Cartoon diver Metalldetektor under vattnet

När du dyker ner i vattnet kan du observera var det samlas sjögräs och andra kringflytande saker. Strömmar och rörelse i vattnet för sakerna till vissa platser. Till dessa platser kan du räkna med att även dom tappade sakerna har spolats innan dom har sjunkit ner i botten.

Skattgömmor under vattnet

Andra bra ställen är runt stenar och i gropar som finns på botten. Även dit förs saker av vattenrörelser. Dyk ner och observera var och hur vattnet för omkring material på botten.

Märk ut detektorn

Om du går i strandkanten med sökspolen nedsänkt under vattnet så kan det vara bra att märka ut ovansidan med en tejp i skarp färg så att du ser var exakt var den befinner sig. Det gör det lättare att pinpointa och gräva om vattnet blir grumligt.

Sätt fast verktygen

Sätt fast sakerna som du använder med en lina runt handleden så det inte blir du som förlorar nåt, som nån annan får hitta med en metalldetektor sen 😁.