Är guld magnetiskt

Är Guld magnetiskt?

Många undrar Är Guld magnetiskt? Nej tyvärr är det inte det. Det finns naturliga guldlegeringar som är aningen magnetiska men det är försumbart. Det skulle vara mycket bekvämt om man kunde hitta guld med en magnet. Det skulle kunna ersätta en metalldetektor vid guldprospektering tex.

Rent guld är inte magnetiskt, och guldlegeringar är inte magnetiska om de inte har magnetiska föroreningar i sig. Så man kan utgå från att, för praktiska ändamål är, guld inte magnetiskt. 

Magnetriktning Är guld magnetiskt

Magnetfält magnetiserar

Om du placerar guld i ett magnetfält magnetiseras det lite grann, men bara så länge det befinner sig i magnetfältet. Och magnetiserings riktningen gör att guldet svagt avvisar magnetismen. Magneter har en stark dragningskraft på material (som järn) som redan själva har en magnetisk riktning.

Magneter har inte samma dragningskraft mot andra metaller som guld, aluminium och silver. Rent guld avvisar magnetismen, även med ett starkt magnetfält så kan du inte plocka upp guld med en magnet, TYVÄRR. 

Magnetiska metaller i smycken

Kedja-och-Örhänge Är guld magnetiskt

Det är inte ovanligt att smycken som örhängen, armband och halskedjor har små delar av järn / stål, särskilt i låsmekanismen. Dessa små delar kan ha en viss svag magnetism. I sådana fall kan en magnet som används till exempel för magnetfiske plocka upp smycken som kedjor, armband och örhängen.

Så om ditt “rena guld” är magnetiskt, finns det eventuellt järn någonstans på eller i smycket. Det kan till och med finnas andra metaller som koppar, platina eller nickel blandat med guldet.

Guldlegeringar

Det finns legeringar av guld, till exempel guld med mer än cirka 20% av atomerna ersatt av järn, som magnetiserar på egen hand, åtminstone när de är väldigt kalla, mycket kallare än rumstemperatur. 14kt guld är 58,3% guld och resten ”utfyllnads” metaller som kan variera, beroende på vem som gjorde guldet. 

Är Silver magnetiskt?

Gamla-mynt-Är guld magnetiskt

 Nej tyvärr är det samma sak med Silver det är inte heller magnetiskt. När det gäller gamla mynt så är en del magnetiska. Det finns mynt av många olika metallblandningar och legeringar, så där får man prova sej fram.

Det mesta guldet som används i smycken är en blandning av silver och guld. Silver liknar guld vad gäller magnetism och blir inte magnetiskt. I ett magnetfält magnetiseras det  i mycket liten grad, och i en riktning som motverkar magnetfältet.

Magnet vid guldvaskning

Dock förekommer guld ofta ihop med svartsand som är magnetisk. Så om man har en vaskpanna med svartsand och guld kan man separera svartsanden från guldet med en magnet. Det är ju oftast så att guldkornen är så små att det är en lite svår metod men i teorin ska det fungera. Det vore fint om rent guld vore magnetiskt, det skulle underlätta letandet oerhört om man kunde leta med en magnet. 

[wptb id=4488]

Magnetfiske efter guld

Prova att sätt en magnet på en stark lina och kasta den i vattnet vid en strand eller under en bro. Detta är så kallat magnetfiske,  garanterat napp och inget fiskekort behövs 😄. Det är ett lite annorlunda sätt att leta efter försvunna skatter i Sverige.

[wptb id=4491]
myntfynd magnetfiske - Är guld magnetiskt

Se till att ha en stark magnet och en stark lina, det kan bli mycket tunga napp. Du kan till och med ha turen att få upp någonting som innehåller guld. Även om det, som du har sett, kräver lite andra metaller för att nappa på magneten. Magnetfiske är ganska populärt i en hel del länder och det finns en del kul videor på youtube.

Här är sidan om Magnetfiske