metalldetektor på badstranden

När du använder metalldetektor på badstranden kan du göra dom mest fantastiska fynd på ett begränsat område och utan mycket grävande. Ringar, Mynt, Kedjor, Klockor, Osv.

Metalldetektor på badstranden

Badstranden är ett av dom absolut bästa ställena att använda metalldetektor på. Inte bara för att det oftast är lätt att gräva utan det tappas och försvinner en otrolig massa saker på badstränderna.

Man kan tro att det är mest nyare saker, som mynt och smycken, som hittas på badstränderna men ofta har samma stränder varit populära i hundratals år. Så att hitta mynt eller smycken som är hundra år eller mer är inte ovanligt. 

Regler för metalldetektor på badstranden

Man står på händer på badstrand Metalldetektor på badstranden

Reglerna för att få söka med metalldetektor på en badstrand är samma som för annan sökning, dvs. du får söka tillstånd av markägaren och hos länsstyrelsen. Tillstånd brukar vara lättast att få för perioder utanför semestertider, då stränderna är i princip tomma. Så här söker du tillstånd för metallsökare.

Söka i saltvatten och sötvatten

Det finns vissa skillnader när man söker på saltvattenstränder och på sötvattenstränder. Framför allt där sanden är våt. På och vid saltvatten så har den våta sanden en annan konduktivitet, eftersom det finns mineraler i sanden, som påverkar utslaget från detektorn. Den torra sanden har dock inte lika mycket konduktivitet som den våta så där är det i allmänhet lättare att få bra signaler.

Läs: 10 Tips på hur du använder Metalldetektor under vattnet

Ska du söka vid sjöar eller hav?

Söker du i inlandet vid sjöar mest så kan du använda vilken detektor som helst. Där spelar konduktivitet och “ground balance” mindre roll.  Och vilken enkel detektor som helst kommer att ge dig fynd. 

Garrett ace 150 Metalldetektor på badstranden

Garrett Ace 150 Metalldetektor

En av de mest kända och använda detektorerna. Har allt för strand sökning på torra sand och vid inlands stränder.

Bounty Hunter metalldetektor Metalldetektor på badstranden

Bounty Hunter Lone Star Pro

En populär och pålitlig metalldetektor. Med den vattentäta sökspolen har du chansen att hitta guldringar, kedjor, mynt, klockor, mm.

Vid havet

Om du ska söka på havsstränder däremot så är det bäst med en detektor som klarar att justera för mineralerna i sanden. Det kan ske med tex automatisk eller manuell “ground balance”. Det gör att du kan justera för mängden mineral på stranden.


Garrett Ace Apex Metalldetektor på badstranden

Garrett Ace Apex

Den helt nya Garrett Apex Multi Flex detektor som låter dig ändra frekvenserna. Har allt du kan önska och lite till.


QUEST Q30

QUEST Q30 är vattentät till 5 meter och har manuell eller automatisk markbalans. Lika bra på land som i vatten.


Multifrekvens

Ett alternativ för att söka på mineraliserade stränder (saltvatten stränder)  är multifrekvens detektorer. En sån detektor har flera frekvenser som fungerar samtidigt. Det gör att du kan upptäckt flera typer av mål på olika djup och att den kan tränga igenom mineraliserad mark mer effektivt. 

Den ger dig bättre djup och mer exakt mål-ID. Något dyrare än vanliga VLF detektorer. Passar bra om du vill ha en metalldetektor som du kan använda för alla typer av sökningar – inte bara på stranden.

PI-Detektor bäst i saltvatten

Den absolut bästa detektorn för saltvattenstränder är PI-detektorn( Puls induktion). Tekniken i en PI metalldetektor gör att den eliminerar helt markens mineralisering och bara plockar upp rena signaler. PI-detektor är samma typ av detektor som används när man söker Guld. Guldförande områden brukar också vara väldigt mineraliserade och därför fungerar en PI metalldetektor bäst där.  Mer om PI-detektorer på Hur fungerar en metalldetektor.

Vattentät och Sandskyddad

När du går på stranden med detektorn så är det bra om du kan gå ut en bit ut i vattnet och söka. Det är ofta där, som dom flesta saker försvunnit, och tappats.

Dom flesta detektorer, som inte är avsedda för att söka i vatten, har i alla fall en sökspole som är vattentät och kan sänkas ner en bit i vattnet. Så att söka på 10, 20 kanske upp till 50 cm djup brukar inte vara nåt problem. Men kolla noga din manual innan du doppar den i vattnet. Läs om vattentäta detektorer.

Var rädd om elektroniken när du går med metalldetektor på badstranden!

Det är elektronikboxen som är känsligast så håll koll på att du inte blöter ner den. Det finns enkla skydd att köpa för just elektronikboxen till dom flesta metalldetektorer. Dom skyddar inte bara mot regn och vatten utan mot sand och damm också. Så det kan nog vara en bra investering.

Sandskopa underlättar sökandet betydligt

En sandskopa som kan sila fram fynden från sanden gör det otroligt mycket lättare att söka. Det finns modeller med skaft på så du behöver inte ens ner på knä när du ska hämta Guldringen. Skopor finns i en massa modeller och prisklasser så det är bara att välja. Annars tar du ett durkslag och gör lite större hål i det, då kan det också fungera som sandskopa. Sandskopa för stranden