Största upptäckten Metalldetektor i Norge

Största upptäckten med Metalldetektor i Norge

Han skulle gå ut och söka efter knappar och mynt, men gjorde den största  upptäckten med metalldetektor i Norge, ett halvt kilo guld från romartiden.

Magnus Meistad var ute på ett fält i Skaun i Sör Tröndelag i Norge, när han gjorde sin stora upptäckt. Han hade sökt i området tidigare men inte hittat mycket av värde. Efter en stund fick han en signal som han trodde kunde vara en tomburk, men på 10-15 cm djup fanns någonting helt annat.

Det var ca 450 gram rent Guld som hade fästs ihop till två buntar med ringar. Ringarna är förmodligen så kallat ”betalnings guld” med en ganska stor diameter, ungefär som en femkrona. Små ringar som sitter ihop på det här sätter brukar vara typiskt för just betalnings guld, man knipsar helt enkelt av en bit av en guldring när man vill betala.

metalldetektor i Norge ringa på våg

 Guld från romartiden

 

Arkeologer uppskattar dateringen till ca 200-400 talet. Platsen och området runt fyndplatsen kommer nu att undersökas ytterligare, för att se om guldet har placerats avsiktligt i marken på platsen, eller om det har forslats dit med jorden.

 

Det kan vara en central plats där det har bott rika människor som har haft kontakter ute i världen.

Museerna i Norge har den senaste tiden upplevt en kraftig ökning av inlämning av metallföremål, funna med metalldetektor. Regelverket är betydligt enklare i Norge och metallsökarhobbyn har fått ett riktigt uppsving.

 

 En video på metallsökande glada 😀 norrmän när dom hittar guldet 

 

Posted in blog, Fynd
Taggar ,
2 comments on “Största upptäckten Metalldetektor i Norge
 1. Nidavalla skriver:

  I Sverige så fortsätter myndigheter sitt befängda förtryck. EU har väl för många år sedan försökt få Sveriges onda myndigheter… att ändra policy. Efter att ha segat ut på att förändra regelverket här, så kom de till slut med en förändring, som innebär att de drar åt skruvarna ytterligare!

  700 kr i avgift… Det är inte demokrati att införa avgifter eller skatter som ett verktyg för att köra över folk. Jag ansökte nyss om nytt körkort. Det kostade 250 kr. Det är massa procedurer förknippade med det, och själva kortet ska tillverkas med ett antal säkerhetsgrejer inlagda. Länsstyrelser har redan fått sina pengar för sin personal. EU (det befängda spektaklet) och vi alla inser att man gjorde detta för att trotsa EU, och utrota folks intresse och möjlighet att söka med detektor. Det är rent kommunistiskt översitteri. Vi ska inte alls godta policyn, utan det är fullständigt rimligt att vi har det som i andra länder, Norge,USA, etc.

  Det måste bli ett slut med att ett lands egen befolkning inte får undersöka och rädda det som våra egna släktled ligger bakom, vad gäller föremål under våra skosulor.

  Vad sägs om att vi planerar och spånar om någon slags aktion under 2019, med våra detektorer, på en plats. Ideer om detta? Maila nidavalla@gmail.com

 2. furtdsolinopv skriver:

  I am pleased that I discovered this blog, precisely the right info that I was looking for! .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

sexton − fyra =